Tot vier jaar langer wachten op stroomaansluiting voor bedrijven NOP

NOORDOOSTPOLDER • Wo 26 juni 2024 | 17:09 • Woensdag 26 juni 2024 | 17:09

Zo'n 210 bedrijven in Noordelijk Flevoland moeten langer wachten op een nieuwe of extra stroomaansluiting. De uitbreiding van het elektriciteitsnet heeft vertraging opgelopen. Dat betekent dat ondernemers rekening moeten houden met twee tot vier jaar extra wachttijd. Mogelijk ontstaan er ook gevolgen voor woningbouwprojecten, al spreekt Liander daarover nog met de gemeente Noordoostpolder.

Het project om het stroomnet in Noordelijk Flevoland uit te breiden heet 'NuLelie'. Het is de verzwaring van het zogenoemde 'middenspanningsnet' voor bedrijven én nieuwbouwwoningen. 'NuLelie' moest in 2025 of 2026 klaar zijn. Dat is nu uiterlijk 2028 geworden.

Langere wachttijd in westelijk deel van NOP
De helft van de bedrijven kan binnen nu en twee jaar een stroomaansluiting krijgen, benadrukt Liander. Het zijn ondernemingen in het buitengebied van Emmeloord, Nagele en Ens. Zo moeten onder meer bedrijven in het tuinbouwgebied in Ens worden geholpen.

Elders in Noordoostpolder en op Urk gaan de werkzaamheden langer duren. Bedrijven in en rondom Espel en Tollebeek zijn tussen eind 2025 en begin 2027 geholpen, werkzaamheden in en om Emmeloord en het noordoosten van Urk zijn tussen eind 2026 en het voorjaar van 2028 klaar.

Vertraging heeft meerdere oorzaken
De oorzaken zijn divers, zegt Liander. Zo moest het stroomnet uiteindelijk op veel meer plekken worden verzwaard. Ook neemt het aantal zonnepanelen, laadpalen en warmtepompen sinds 2022 enorm toe en speelt personeelstekort een rol, zegt een woordvoerder. Daarbij zegt Liander voor het eerst op grote schaal aan een verzwaring van het stroomnet te werken.

Liander informeert alle getroffen ondernemers persoonlijk via de telefoon en een brief. De directeur van de netbeheerder, Joep Weerts, zegt: "We beseffen dat dit een harde boodschap is. We werken aan oplossingen, zoals flexibel vermogen en meer aannemerscapaciteit. Helaas kunnen we waarschijnlijk niet iedereen helpen."

Gevolgen voor nieuwbouwlocaties nog onduidelijk
Of er ook nieuwbouwprojecten in Noordoostpolder getroffen worden door de vertraging kan Liander nog niet zeggen. "Wij zijn nu in gesprek met de gemeente en kijken wat er mogelijk is. Daar kan ik nog niet op vooruitlopen", aldus de woordvoerder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel