Politiek Urk wil rioolmeting naar drugsgebruik en is scherp op de centen, jeugdhonken en communicatie

URK • Do 27 juni 2024 | 20:40 • Donderdag 27 juni 2024 | 20:40

De onzekere financiële toekomst, de moeizame start van het nieuwe honkenbeleid, mogelijk rioolonderzoek naar drugsgebruik en hoe communiceer je effectief met de inwoners van Urk?

Dit en meer werd donderdagmiddag door de Urker raadsfracties ingebracht tijdens de jaarlijkse algemene beschouwingen.

Tijdens de urenlange vergadering blikten de zeven fractievoorzitters terug op het afgelopen politieke jaar en brachten ze nieuwe ideeën in voor de toekomst. Alle fracties legden daarbij hun eigen accent, maar de betogen hadden ook veel met elkaar gemeen.

Op de centen letten
Kan het Urker huishoudboekje alle ambities en gestegen kosten nog wel bijbenen? Die vraag liep als een rode draad door de vergadering heen. Jacob de Borst van de SGP wees op de toekomstige brede school die, nog voordat er een paal in de grond zit, alweer drie miljoen euro duurder is geworden: "Dat verbaast ons in hoge mate."

De SGP benoemde ook de onzekerheid rond de vervanging van de Urker havenkades: "Het geld voor de vervanging is er nog niet." De fractie wil zo snel mogelijk gaan sparen voor de gigantische technische klus.

SGP-er Tunis Hoekstra haalde een Bijbelse vergelijking aan: "Laten we in lijn met Jozef in de vette jaren letten op de uitgaven, met het oog op de naderende magere jaren."

Lees ook: Urker havenkades in slechte staat: kostenpost van tientallen miljoenen

Het extern inhuren van extra personeel en de daarbij horende hoge kosten verbaasde dan weer de fractie van Krachtig Urk, bij monde van Dittie Hoekstra: "Laten we het warmtenet als voorbeeld nemen: Al jaren is hier een dure externe kracht mee bezig. Kosten ruim 1.000 euro per dag!"

Ook de SGP wees er op dat de grote investeringen voor het warmtenet ten koste gaan van andere initiatieven. Volgende week beslist de gemeenteraad over het voor Urk revolutionaire warmtenet.

Weinig animo voor vergunning?
Dat de Urker jeugd nog niet warmloopt om voor hun jeugdhonk een vergunning aan te vragen, was ook de raadsfracties opgevallen. Tijdens de vergadering maakte de gemeente bekend dat er nu acht vergunningen zijn aangevraagd, terwijl er dertig te vergeven zijn.

Achteraf gezien had Hart voor Urk liever tegen het nieuwe honkenplan gestemd, vertelde fractievoorzitter Jan Koffeman: "De pragmatische benadering die beloofd was, missen we." Toch zegt Koffeman met zijn klachten een luisterend oor te hebben gevonden bij waarnemend burgemeester Westmaas. De regels voor de jeugdhonken zijn dan ook nog iets bijgesteld onlangs.

Hans Crebas van het CDA wees erop dat de legale horeca ook de ruimte moet krijgen om uit te breiden: "Door jarenlange ongelijke concurrentie (met de jeugdhonken, red.) is dit stil blijven liggen. Zonder de mix van maatregelen en een versterking van de positie van de horeca kunnen we blijven wachten op meer diversiteit en alternatieven voor uitgaansmogelijkheden."

Rioolwater checken op drugsresten
Meerdere fracties wierpen tijdens deze algemene beschouwingen opnieuw het idee op om rioolmetingen naar drugsgebruik te houden op Urk. Een jaar geleden gebeurde dat ook al. De gemeente wil jongeren namelijk gezonder laten opgroeien, en het terugdringen van middelengebruik is daarbij een speerpunt.

Het CDA: "Uit de presentatie van de GGD kwam naar voren dat de vragenlijsten onder middelbare scholieren niet passend zijn voor onderzoek naar het probleem van drugsgebruik."

De fractie ziet rioolonderzoek als een alternatief om de mate van drugsgebruik op Urk in beeld te krijgen. Meindert Bakker van de ChristenUnie wil óók kunnen staven of de zorgen die er op Urk leven over drugsgebruik terecht zijn.

Krachtig Urk sloot zich bij het pleidooi voor rioolmetingen aan. De fractie ziet deze het liefst zo snel mogelijk gebeuren: "Iedere jongere die we nú helpen is winst voor de toekomst."

Wethouder Freek Brouwer zegde het rioolonderzoek toe, al kan de uitvoering nog even op zich laten wachten. Het was de bedoeling dat de riooltesten al eerder opgepakt zouden worden, maar door uitdagingen in de personele bezetting was dit nog niet gelukt.

Diplomatie en communicatie
Dat Bart Jaspers Faijer, de nieuwe burgemeester van Urk, in oktober na zijn aantreden een pittige taak krijgt, was duidelijk voor het CDA: "Er zal het nodige op hem afkomen. Het zal aankomen op een energieke balans van daadkracht en diplomatie."

Lees ook: Bart Jaspers Faijer wordt de nieuwe burgemeester van Urk

Aan diplomatie schort het nog wel eens, vindt Hendrik Wakker van de PVV. Volgens hem kan de gemeente de communicatie richting de eigen inwoners flink verbeteren. En ook de ChristenUnie wil de politiek dichter bij de burger brengen.

Wat betreft de PVV-fractie moet het werk van de gemeenteraad beter uitgelegd worden: "We zijn blij dat de raad een eigen website krijgt waarop allerlei informatie over ons werk gedeeld zal worden. De uitstraling van de raad naar buiten toe heeft een enorme impuls nodig om de burger actiever te betrekken bij de lokale democratie."

Urk anno 2050?
De fractie van Gemeentebelangen stak de beschouwingen in met een blik op Urk anno 2050: "Voor welke uitdagingen staan we in de komende vijfentwintig jaar? Hoe willen wij, dat onze samenleving er over vijfentwintig jaar uitziet?"

De fractie hoopt dat de economie van Urk dan diverser is dan de visgerichte industrie die nú voornamelijk voorkomt op Urk. Ook hoopt Gemeentebelangen dat Urk in 2050 minder autogericht is, en dat het dorp dan een theater of concertzaal heeft.

Naast reflecteren en vooruitblikken werd donderdagavond ook een keur aan moties aangenomen door de gemeenteraad van Urk.

Die wil onder meer een onderzoek naar een ongelijkvloers oversteekpunt voor fietsers bij de Domineesweg. Ook wil de raad kijken of er een grote speeltuin op Urk kan komen. Daarnaast zou er een politiek uurtje moeten komen, waar inwoners van Urk over willekeurige onderwerpen kunnen inspreken.

Verder wil de raad een jeugdpenning en een kunstcommissie instellen en moet de waterkwaliteit van de singels verbeteren. Tot slot wil de raad geld vrijmaken voor een verhard pad door het Urkerbos, zwemsteigers bij het IJsselmeer en moeten er nieuwe speeltoestellen bij de stranden komen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel