Urker havenkades in slechte staat: gemeente geconfronteerd met kostenpost van tientallen miljoenen 

URK • Di 25 juni 2024 | 6:22 • Dinsdag 25 juni 2024 | 6:22

De gemeente Urk staat de komende tien jaar een enorme onderhoudsklus te wachten die hoogstwaarschijnlijk tientallen miljoenen euro's gaat kosten. Het gaat om het vervangen van de kades in de Urker haven.

Eerder dit jaar werd al duidelijk dat de kades in het verleden regelmatig te zwaar belast zijn. Daarnaast lopen de ijzeren damwanden tegen het einde van hun levensduur aan. De eerste onderzoeken naar de staat van de kades tonen 'geen rooskleurig beeld'.

Voor het eerst is nu duidelijk hoe groot de mogelijke kostenpost voor de gemeente zal zijn. "De inschatting is dat we binnen nu en tien jaar rekening moeten houden met een aanzienlijke vervangingsopgave. Zeer globale cijfers geven investeringen van zeker 15 tot 20 miljoen euro aan voor alleen al de vervanging van de havenkades."

Ook moet er het komend jaar nog extra onderzoek worden gedaan naar de staat van de damwanden. Het college van B en W vraagt de gemeenteraad van Urk om daar 75.000 euro voor uit te trekken.

Lees ook: Kades in Urker haven lopen tegen grenzen aan door grote hijsklussen

Domper na financiële meevaller
De kosten voor de kades zijn een domper voor de gemeente, ondanks de positieve financiële cijfers van vorig jaar. De gemeente Urk heeft 2023 namelijk positief afgesloten met zo'n vier miljoen in de plus. Dat is meer dan de gemeente had verwacht.

Toch is de lange termijn erg onzeker. In een toekomstberekening is 2025 nog positief maar daarna lijkt het gemeentelijke huishoudboekje in de rode cijfers te komen.

De tijd dat de gemeente Urk elk plan kan uitvoeren is voorbij. Dat concludeert financieel-wethouder Nathanaël Middelkoop van Urk. "We moeten nu echt duidelijke keuzes maken hoe we Urk verder helpen."

Bijdrage vanuit Rijk loopt terug
De wethouder verwacht de komende jaren minder geld binnen te krijgen vanuit Den Haag. Daarin staat Urk niet alleen. In totaal bezuinigt de Rijksoverheid drie miljard euro op de gemeenten, vertelt Middelkoop. "Dat betekent gewoon dat je een heel aantal investeringen niet meer kan doen."

De gemeente Urk wil bijvoorbeeld de gemeentewerf verplaatsen naar een andere plek. Voor een onderzoek naar die verhuizing is inmiddels ook al geld uitgegeven. Maar het is niet duidelijk of de gemeente die verplaatsing na de korting vanuit Den Haag wel financieel kan dragen.

Zeeheldenwijk
De ontwikkelingen van het nieuwbouwproject in de Zeeheldenwijk lopen volgens de wethouder geen gevaar. Dat geldt ook voor de aanleg van industrieterrein Port of Urk. "Andere ontwikkelingen komen dus wel op losse schroeven te staan."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel