Leerlingen eerder vrij vanwege de hitte, maar studeren? 'Nee, naar het strand'

EMMELOORD • Do 27 juni 2024 | 17:32 • Donderdag 27 juni 2024 | 17:32

Leerlingen van sommige scholen waren de afgelopen dagen 's middags vrij. Het werd zo warm in de klaslokalen, dat het tropenrooster werd ingevoerd. Eén van die scholen is het Emelwerda College in Emmeloord. Daar eindigden de lessen woensdag en donderdag om 13:00 uur.

De school is gebouwd in de jaren zestig. Als het daar in de klaslokalen warm wordt, dan kunnen er ramen worden opengezet. Bij de lokalen op de bovenste verdieping heeft dat niet veel zin. Die lokalen zitten onder een plat dak. Daar werd het de afgelopen dagen zo warm, dan het niet te doen was om les te geven.

Genieten
"Ik vind het wel fijn want dan ik van de zon genieten", zegt Voske een leerling van de school. Ze had net een wiskundeles achter de rug en dat viel best zwaar. Niet vanwege de lesstof, maar vooral omdat het warm in de klas was. "Ik ben gister ook lekker bruin geworden van de zon, echt geweldig!", zegt Ingrid een klasgenoot van haar.

"We sluiten om één uur de lesdag af", zegt Niels van der Zandt, afdelingsleider van de bovenbouw. "Het betekent niet dat alle lessen vervallen", zegt hij.

De lesuren zijn een kwartier ingekort. Ook de pauze is korter. Het is de bedoeling dat de leerlingen de rest van de dag thuis gaan studeren. Maar dat doet haast niemand.

Zweten
Twan en Bram zitten naast elkaar in de klas en zijn van plan om 's middags van de zon te genieten. "Wij kunnen na school nooit naar het strand", zegt Bram. Dat kan volgens hem nu wel. "Gistermiddag was het echt zweten", weet Twan te vertellen. Hij is blij dat hij eerder naar huis kon.

Het Emelwerda College zit nog een paar jaar in het schoolgebouw aan de de Peppellaan in Emmeloord. Het is de bedoeling dat de school gaat verhuizen naar een nog te bouwen pand waar ook Vario Onderwijsgroep wordt gehuisvest. Dat gebouw krijgt de naam VO-Campus.

Onduidelijk is wanneer de bouw gaat beginnen. De scholen zijn daarover nog met elkaar in gesprek over de nieuwbouw.

Als de nieuwe school klaar is zullen tropenroosters niet meer nodig zijn. VO-Campus krijgt een klimaatbeheersing, waardoor de temperatuur in het gebouw veel beter beheersbaar is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel