Nog amper bezoek mogelijk in tbs-kliniek na doden en gewonde

ALMERE • Do 27 juni 2024 | 16:44 • Donderdag 27 juni 2024 | 16:44

In de Oostvaarderskliniek in Almere Buiten geldt in ieder geval tot maandag nog een verscherpte bezoekersregeling, nadat er vrijdag een crisissituatie ontstond. Tbs-patiënten mogen doordeweeks helemaal geen bezoekers meer ontvangen en ook in het weekend zijn de mogelijkheden flink ingeperkt.

Dat blijkt uit een brief die de kliniek naar familie van patiënten stuurde. Daarin staat dat het bezoekuur doordeweeks, van zeven tot negen uur 's avonds, wordt geschrapt. In het weekend is bezoek alleen nog mogelijk tussen twee en vier uur 's middags. Dat was hiervoor mogelijk tussen half elf 's morgens en vijf uur 's avonds.

Alleen nog in één ruimte mogelijk
Het bezoek mag alleen nog plaatsvinden in een voorkamer. Hiervoor konden bezoekers terecht in de familiekamer, maar ook in de tuin en op de eigen kamer van de patiënt.

Naast de inperking van het bezoekuur is er ook 'verscherpt toezicht' bij bezoek. Wat dat precies is, wordt uit de brief niet duidelijk.

Overdosis
Dit weekend ging de kliniek helemaal op slot, nadat vrijdag voor de tweede keer in korte tijd een patiënt overleed na vermoedelijk middelengebruik. Later bleek een andere patiënt vrijdagavond afgevoerd te zijn naar het ziekenhuis, ook die had waarschijnlijk drugs gebruikt.

Het heropenen van de kliniek gebeurt volgens een woordvoerder geleidelijk, "om de rust en orde in de kliniek te behouden".

Lees ook: Seks met tbs'ers en doden door drugs; Wat is er aan de hand in de Oostvaarderskliniek

Een familielid verbaast zich tegenover Omroep Flevoland over de communicatie namens de kliniek. In de brief die ze ontving staat: "Zoals u misschien in de media heeft gelezen is afgelopen vrijdag één van onze patiënten overleden."

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid, dat optreedt als woordvoerder voor de kliniek, bevestigt dat er eerder nog niet over het overlijden is gecommuniceerd naar familieleden van patiënten. "Alleen de directe nabestaanden worden geïnformeerd bij een overlijden."

Dat er vrijdag ook een patiënt is afgevoerd naar het ziekenhuis, wordt in de brief niet benoemd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel