Tbs-patiënt Oostvaarderskliniek overleden, mogelijk door middelengebruik

ALMERE • Vr 21 juni 2024 | 13:41 • Vrijdag 21 juni 2024 | 13:41

De Oostvaarderskliniek in Almere Buiten doet onderzoek naar de dood van een tbs-patiënt. De man overleed vrijdag, volgens de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) gaat het om een "niet-natuurlijke dood met vermoeden van middelengebruik". Verdere details over het overlijden van de patiënt worden niet gegeven.

Directeur Ellis Tillema zegt geschokt te zijn door het overlijden van de tbs-patiënt. Volgens haar is het onderzoek gelijk na de dood van de man ingesteld. Ook is melding gemaakt bij de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Begin mei overleed ook een patiënt door een niet-natuurlijke dood en mogelijk door middelengebruik. Daarover kan de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) nog geen duidelijkheid geven.

Eerder deze maand werd duidelijk dat in de Oostvaarderskliniek een relatie tussen een tbs'er en een therapeut was ontstaan. Dat gebeurde in april ook al een keer.

Onderzoek naar misstanden in kliniek
Twee jaar geleden kwamen misstanden binnen de muren van de tbs-kliniek aan de Carl Barksweg aan het licht. Het ging toen over relaties tussen personeel en patiënten maar ook over (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, intimidatie, bedreiging en drugsgebruik.

Het onderzoek was begin dit jaar klaar. Toen werd duidelijk dat medewerkers onvoldoende beschermd waren. Tillema liet weten de uitkomsten pijnlijk te vinden. Ze gaf aan met een plan te komen waarin de aanbevelingen uit het onderzoek zouden worden opgenomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel