Albert spaart twee jaar lang plastic doppen voor Afrikaans dorp

BANT • Do 27 juni 2024 | 7:33 • Donderdag 27 juni 2024 | 7:33

Twee jaar lang verzamelde Albert Klein Tijssink plastic doppen. Inmiddels heeft hij drie grote zakken vol, met een gewicht van ruim 500 kilo. De doppen worden ingeleverd en gerecycled. Het geld dat daarmee wordt opgehaald, gaat naar stichting Koluweni. Dat is een project in een dorpje in Liberia.

Klein Tijssink is bevriend met een Emmeloordse die oorspronkelijk uit het Afrikaanse land komt. Samen proberen ze nu iets te doen voor de inwoners van haar oude dorp. Bijvoorbeeld door het aanschaffen van waterpompen.

"Water is bijna niet beschikbaar", vertelt Klein Tijssink. "Als het er is moet je het zeven, moet je het koken en dan heb je iets van drinkbaar water. Dus wij zijn begonnen met het aanleggen van waterpompen."

De afgelopen jaren zijn er twee pompen gerealiseerd. Het geld dat opgehaald wordt met de plastic doppen wordt gebruikt voor de aanschaf van een derde pomp.

110 euro
De plastic doppen leveren volgens de verzamelaar zo'n 110 à 120 euro op. Misschien niet het bedrag waar menig stichting op hoopt. "Daarvan kun je van zeggen; is het de moeite waard? Dan zeg ik meteen ja, volmondig ja!"

Honderd euro is in Liberia meer waard dan in Nederland. Maar belangrijker is dat het doppen-project voor naamsbekendheid zorgt. Verenigingen en bedrijven melden zich nu ook bij de doppenverzamelaar. Onlangs kreeg de doppenverzamelaar een financiële donatie voor zijn stichting.

Van Werven
De tijd van verzamelen is voor nu afgerond. De drie grote zakken worden op een kar gehesen en dan begint de rit naar Biddinghuizen. Bij het recycle-station van Van Werven worden de doppen ingeleverd. Met een kraan worden de zakken van de trailer gehaald. Van Werven recyclet de doppen en maakt er pallets van.

"Dit was noeste arbeid voor twee jaar." vertelt Albert Klein Tijssink als hij kijkt naar het legen van de zakken met doppen. "Maar we gaan door! Het blijft nog steeds nodig. We gaan er weer een waterpomp van aanleggen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel