Ouderen met dementie hebben bij woonzorgcentra van Coloriet meer bewegingsvrijheid

FLEVOLAND • Wo 19 juni 2024 | 6:27 • Woensdag 19 juni 2024 | 6:27

Bij steeds meer appartementencomplexen van zorgorganisatie Coloriet in Flevoland hebben ouderen met dementie meer bewegingsvrijheid. Sinds begin deze maand zijn de deuren niet meer standaard gesloten.

De nieuwe aanpak is het gevolg van de Wet zorg en dwang, die regelt dat ouderen met mentale gezondheidsproblemen zoals bijvoorbeeld dementie, meer regie krijgen over hun eigen leven en recht hebben op meer bewegingsvrijheid.

Coloriet heeft de afgelopen maanden onderzocht hoe dit op een veilige manier kan. Specialist ouderengeneeskunde Maikel Fennis: "Coloriet heeft als motto 'het leven is van jou' en een gesloten voordeur hoort daar eigenlijk niet bij."

Veiligheid door meerdere technieksystemen
De bewoners worden niet aan hun lot overgelaten. Er is een elektronisch polsbandjessysteem, dat al ruim een jaar in Zeewolde wordt gebruikt. Met een sensor wordt gekeken wie wel en wie niet alleen de straat op mag en voor wie de deur dus wel of niet opengaat. Daar bovenop is er ook een gps-systeem. Fennis: "Op het moment dat iemand bekend staat de weg kwijt te raken, dan weet je waar iemand is. En dan kan je die ook weer veilig terughalen."

Coloriet geeft op een speciale website meer uitleg over de Wet zorg en dwang en hoe de veiligheid van de bewoners zoveel mogelijk wordt gegarandeerd. In heel Nederland zijn organisaties bezig met het vergroten van de bewegingsvrijheid van mensen met dementie. Begeleiders gaan geregeld mee, zodat iedereen veilig naar buiten kan.

Uit onderzoek blijkt volgens zorginstanties dat meer vrijheid een positief effect heeft op veel bewoners. Ze voelen zich prettiger en de rust neemt toe als ze de mogelijkheid hebben af en toe de woning te verlaten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel