Almeerse modeltreintjes dreigen stil te vallen door hoge huur
Bij modelspoorvereniging De Vrienden in Almere Buiten kun je per spoor in een paar minuten de wereld rond. Als je het oude klaslokaal van voormalige basisschool 'De Verbinding' binnenstapt, waan je je direct op het perron; de treinen razen om je heen, terwijl een gezellige 'tuut' je welkom heet.
Voor zo'n 20 miniatuurconducteurs en -machinisten is de oude basisschool een plek om gezellig samen met treinen in de weer te zijn. Drie keer per week staat de koffie klaar en worden de treinen blij aangespoord. Maar de vereniging staat voor een probleem; hun kleine wereld staat op de tocht.
Miniatuurtreinreis steeds duurder
"We moeten binnenkort de volle mep gaan betalen", zucht voorzitter Jaap Bosscha. Voor gebruik van het voormalige klaslokaal vraagt de gemeente 675 euro. "En dat kunnen wij als kleine vereniging nooit betalen." De vereniging kan het lokaal nu nog kosteloos gebruiken omdat een andere organisatie het lokaal niet gebruikt. In oktober komt daar verandering in. Ondertussen krijgen we een rondleiding door de miniwereld. "We hebben hier echt veel treinen rijden, van alle merken." In de ruimte staan twee grote treinbanen, waarvan één al zo goed als af lijkt: spoorlijnen lopen kriskras door elkaar en treinen rijden door een gedetailleerd landschap. Zo kan je een ritje maken door de bergen, om via tunnels te eindigen op een groot station.
Treinbaan de prullenbak in
"Kijk, als we hier weg moeten, moeten we die hele baan afbreken..." Bosscha wijst naar de bergroute. "En die past al helemaal niet door de deur dus kan de prullenbak in." De andere baan is nog in aanbouw en lijkt net een bouwplaats. De andere leden zitten in de gang aan de koffie; op tafel liggen de koeken kano's en iets wat lijkt op een IKEA-handleiding, alleen dan voor een miniatuurrestaurant in plaats van een kast. "Als we geen ruimte hebben, hebben we een probleem", zegt een treinliefhebber.
"Dan moeten we de boel maar verkopen ofzo." Dan is de hobby wel voorbij dus? "Ja, dan is de hobby voorbij en gaan we maar thuis zitten achter de geraniums." De sfeer is merkbaar neergeslagen. Treinen niet alleen om te spelen
Toch is de hoop nog niet opgegeven, want met treinen bezig zijn is niet alleen om te spelen. "Er zit veel meer bij. Toen ik met pensioen ging, heb ik gemerkt hoe ik de collega's ga missen. Op deze manier ontmoet je weer nieuwe collega's", vertelt Bosscha lachend. Ze hopen vooral op coulance en meedenken van de gemeente.
"Want anders komt het gewoon leeg te staan. Laat ons hier dan zitten, dan is er tenminste leven."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Reddende engeltjes in Almere en zelfgemaakte pokébowls op Urk, dit zijn de best bekeken berichten op sociale media
FLEVOLAND • Do 26 december • Donderdag 26 decemberHet jaar loopt op z'n einde, een mooi moment om terug te blikken op wat jullie het meest heeft beziggehouden op onze sociale media zoals Instagram, Facebook en TikTok. Van opmerkelijk nieuws tot hartv...
-
Opladen van elektrische auto moet bij meer Urker huishoudens mogelijk worden
URK • Wo 25 december • Woensdag 25 decemberUrkers met een huis zonder oprit moeten hun elektrische auto voor de deur kunnen opladen. Dat wil de gemeente Urk voor een jaar, onder voorwaarden, toestaan. Het moet ervoor zorgen dat Urkers kunnen b...
-
Iets minder geld in het laatje bij kerstcollecte Urk, toch dankbaarheid voor donaties
URK • Wo 25 december • Woensdag 25 decemberBij de kerstcollecte op Urk is dit jaar net geen 140.000 euro opgebracht. Dat is iets minder dan het recordbedrag van vorig jaar. De terugkerende actie op eerste kerstdag is een initiatief van de Inte...