Nieuwe burgemeester neemt roer over in het snel veranderende Urk: vier grote uitdagingen
Bart Jaspers Faijer staat als nieuwe burgemeester van Urk de komende zes jaar voor een aantal grote uitdagingen. Maandagavond werd bekend dat hij door de gemeenteraad is voorgedragen als nieuwe burgervader.
Zijn nieuwe woonplaats maakt momenteel een verandering door van ambachtelijke vissersplaats naar mondiale grootmacht in de visindustrie. Meer dan ooit is er invloed van buiten die ook zijn weerslag heeft op de plaatselijke cultuur.
Dit zijn de vier dossiers die Jaspers Faijer met name voor de kiezen gaat krijgen:
1. Jongeren en handhaving
Het is een cliché, maar nog steeds waar. Urk is qua gemiddelde leeftijd veruit de jongste gemeente van het land. De helft van de 22.000 inwoners is jonger dan 28 jaar. Uit recente cijfers is gebleken dat het grootste deel van de jeugd gezond, gelukkig en actief is.
Goed nieuws voor de gemeente die al sinds 2018 bezig is om de jeugd (nog) gezonder te laten opvoeden via het project DURF. De meest recente lichting vierdeklassers lijkt minder alcohol te drinken dan de lichtingen voor hen. Wel is het aandeel jonge (dagelijkse) rokers hoog vergeleken met het landelijke gemiddelde.
Over drugsgebruik onder Urker jongeren kon de laatst gehouden jeugdenquête dan weer geen betrouwbare cijfers geven.
Er valt daardoor bijvoorbeeld niet te staven of de zorgen van de plaatselijke welzijnsorganisatie Waypoint terecht zijn. Die signaleerde eind vorig jaar nog een grote toename in het gebruik van de drug 3MMC. Met name onder jonge meisjes.
De drugs zouden onder meer worden gebruikt in het alternatieve uitgaanscircuit op de Urker bedrijventerreinen. Voorganger Cees van den Bos was daarom al een pleitbezorger van het project Veilig Uitgaan. Zowel in de legale horeca als in de plaatselijke jeugdhonken moet uitgaan 'transparanter, veiliger en meer verantwoord worden'. De gemeente is daarom al druk bezig om de wildgroei van 'illegale barretjes' aan banden te leggen.
Aan Jaspers Faijer de taak om de uitvoering hiervan in goede banen te leiden. Wanneer hij op 2 oktober van start gaat mogen er nog dertig jeugdhonken mét vergunning open zijn. Of hij na zijn aantreden meteen de jacht moet openen op illegale jeugdhonken zal dan blijken.
Een klein, maar hardnekkig groepje jeugd en jongvolwassenen zorgt daarnaast ook buiten het uitgaan om voor overlast op Urk. Zo is er regelmatig relgedrag, vandalisme, vuurwerk- en scooteroverlast. Ondanks flinke inspanning vanuit de gemeente met diverse campagnes, blijft het lastig om daar vat op te krijgen. Ook de nieuwe burgemeester zal er een flinke uitdaging aan hebben.
2. Samenwerking in de regio
De kleinste gemeente van Flevoland kan de grote uitdagingen van deze natuurlijk niet alleen aan. Samenwerking met buurman Noordoostpolder en de andere vier gemeenten aan de overkant van de Ketelbrug is dan ook cruciaal. En bij uitstek een taak voor de nieuwe burgervader van Urk.
Zo zijn er bijvoorbeeld afspraken te maken over de huisvesting van arbeidsmigranten, van vluchtelingen en statushouders. Nu wonen nog veel Oost-Europese medewerkers van de plaatselijke visindustrie buiten de gemeente, of juist in het Oude Dorp van Urk.
Ondernemers, bewoners van het oude centrum en Noordoostpolder zien het liefst een centraal migrantendorpje verrijzen vlakbij het Urker bedrijventerrein. Met buurgemeente Noordoostpolder zal het ambtelijke contact het meest intensief zijn. Sinds de inpoldering heeft Urk al meermaals de grenzen moeten verleggen. Ook nu wordt al vooruit gekeken waar het dorp in de toekomst verder kan groeien.
Grote dossiers als woningbouw, infrastructuur en energie vragen om een gedeelde aanpak. Daarom zijn er dit jaar ook nieuwe afspraken tussen de twee gemeenten gemaakt. Eind dit jaar moet er een samenwerkingsagenda 2025 liggen. Bart Jaspers Faijer kan er meteen mee aan de slag, de fish van Urk past namelijk goed bij de chips van NOP.
3. Het verhaal van Urk
De grote ontwikkelingen binnen Urk vragen daarnaast om een nieuw verhaal dat naar buiten toe verteld kan worden. In het huidige coalitieakkoord staat dan ook: "We nemen 'citybranding' serieus en gaan het sterke verhaal van Urk vertellen." De nieuwe burgemeester is bij uitstek iemand die dit verhaal moet gaan uitdragen.
Het dorp is namelijk al lang niet meer het traditionele vissersplaatsje zoals het nog wel eens wordt aangeduid. Nog slechts een kleine groep mannen vist zelf dagelijks op de Noordzee. Daarnaast drijft de plaatselijke visverwerkende industrie al jaren niet meer op Noordzeevis als de tong en schol van weleer. Dat het dorp de afgelopen jaren bij de schroothoop afscheid moest nemen van tientallen kotters zal altijd een open wond blijven. Maar desondanks is het momenteel booming business op de Urker bedrijventerreinen.
Het zijn inmiddels kweekvissen als zalm en tilapia waarvan er jaarlijks miljoenen kilo's naar het dorp komen. De vis wordt op Urk verder bewerkt om daarna weer over de hele wereld te worden geëxporteerd. Van vissersdorp tot vis-hub, Urk speelt inmiddels mee op het wereldtoneel. Grote kans dat je de komende jaren een trotse Bart Jaspers Faijer tegenkomt op de grootste internationale visbeurs in Barcelona.
4. Groei van de eigen organisatie
Om die bloeiende plaatselijke economie te faciliteren maakt ook de ambtelijke organisatie op Urk een enorme groei door. Het gemeentehuis aan de Singel barst daardoor bijna uit de voegen. Bart Jaspers Faijer zal de voorman zijn van bijna 250 vaste medewerkers. Aan het eind van zijn eerste termijn zullen het er ongetwijfeld een stuk meer zijn.
De gemeente Urk heeft te maken met nogal wat uitdagingen waarvoor deze niet altijd zelf alle kennis in huis heeft. Zo moest de gemeente onlangs nog een beroep doen op de provincie voor hulp bij een onderzoek naar een mogelijk warmtenet.
De eigen ambtenaren zijn inmiddels druk bezig met een nieuw bedrijventerrein van honderd hectare: Port of Urk. En met een nieuwe woonwijk van ruim 1.700 woningen: de Zeeheldenwijk. Daarmee heeft de ambtenarij de handen vol. Regelmatig moet een van de wethouders aangeven dat de komende jaren niet alle dossiers opgepakt kunnen worden. De ontwikkeling van de toekomstige Maritieme Servicehaven Noordelijk Flevoland moest de gemeente bijvoorbeeld ook al in handen geven van de provincie Flevoland. Met deze nieuwe buitendijkse haven wil de maritieme sector op Urk verder groeien.
De aanbesteding van de haven zou dit najaar een van de eerste feestjes voor Bart Jaspers Faijer kunnen worden. De opening, op zijn vroegst in 2028, zou dan nog ruim in zijn eerste termijn als burgemeester van Urk kunnen vallen.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Echtpaar koopt half dorp in Friesland: 'Op slag verliefd'
DRONTEN • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberEen huis kopen, dat was voor Ed en Adri van Turnhout te gewoon. Zij kochten een half dorp. Het echtpaar uit Dronten is sinds een paar maanden eigenaar van een stuk grond in het Friese Allingawier. Daa...
-
Modelbouwbeurs op Urk trekt duizenden liefhebbers
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberRijen dik stonden bezoekers zaterdag voor Sporthal De Vlechttuinen op Urk. Het is de derde keer dat op die locatie de Hobby- en Modelbouwbeurs is georganiseerd. Uit heel het land komen liefhebbers van...
-
Sophie bouwt Urk na met LEGO-steentjes
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberSteeds verschillende steentjes op elkaar zetten totdat er herkenbare ontwerpen ontstaan. Urker Sophie van den Berg kan de vuurtoren van Urk, kotters en vissershuisjes maken van LEGO-steentjes. "Urk va...