Kotters naar de sloop: "Triest, maar niet het einde voor Urk"
Op de scheepssloperij in Kampen is het druk. Het ene na het andere vissersschip van Urk wordt vermalen tot oud ijzer. De sloop van de kotters komt hard aan. En niet alleen de vernietiging van de schepen doet pijn. Ook het feit dat het voormalige eiland zich zal moeten aanpassen aan een veranderende tijd, is best ingewikkeld. Want juist dat waar ze op Urk zo goed in zijn, kan steeds minder: vissen. Toch is de huidige saneringsgolf niet het einde voor Urk, verwacht Geert Hoekstra van de maritieme opleiding van het ROC Friese Poort. In het eilandverleden heeft het dorp namelijk wel vaker voor hete vuren gestaan. Door veranderende regelgeving, minder plek om te vissen en hoge brandstofprijzen voelen veel Urkers zich gedwongen te stoppen met vissen. Vanwege de saneringsregeling van de landelijke overheid is het juist nu voor veel vissers het moment om de kotter in te leveren. Als het schip naar de sloop gaat, krijgt de eigenaar daar een serieus bedrag voor. Maar dan is het ook echt over en uit. Een nieuw schip bouwen mag niet.
"Klassiek vissen zal nooit helemaal verdwijnen, maar we moeten slim zijn en ons brood op andere manieren gaan verdienen. Ik denk dat er in de toekomst nog genoeg werk in en om het water is", zegt Hoekstra. "Zo is het op de Noordzee ontzettend druk, met het vervoeren van goederen. Daarvoor is bemanning nodig. Daarnaast is het voor mij duidelijk dat we voedsel van zee moeten blijven halen. 70% van onze planeet bestaat uit water. We hebben die ruimte nodig met de groeiende wereldbevolking. Er is volgens mij een grote toekomst voor het kweken van vis, schelpen, zeewier en algen. En daar zijn allemaal mensen voor nodig", legt Hoekstra uit. Het derde wonder van Urk?
De veerkracht van Urk wordt wel uitgelegd met de ‘twee wonderen van Urk’. Toen de Afsluitdijk rond de jaren '30 van de vorige eeuw werd aangelegd, zag Urk de toekomst van de vissers somber in. Door het verdwijnen van de Zuiderzee, werd het traditionele viswater werd immers plotseling een meer. Toch herpakte Urk zich razendsnel. Vissers gingen vaker de Noordzee op. Dit werd wel ‘Het wonder van Urk’ genoemd", vertelt Hoekstra.
Urk paste zich in de geschiedenis vaker aan: Toen de grootschalige visverwerking opkwam, wist Urk een serieuze speler te worden. De visveiling was jaren de grootste van Europa en is nog steeds één van de belangrijkste. De visverwerkende industrie rond de veiling zorgt voor duizenden banen. Dat Urk op dat gebied zo groot is geworden en ook is gebleven, wordt wel 'het tweede wonder van Urk' genoemd, aldus Hoekstra.
Over een paar jaar kunnen we zeggen of na de huidige saneringsgolf 'het derde wonder van Urk' heeft plaatsgevonden. Zal het dorp zich opnieuw weten te herpakken? En lukt het de Urkers dankzij hun doorzettingsvermogen en creativiteit om ook de huidige tegenslag om te buigen naar een positieve ontwikkeling? Hoekstra denkt dat de kansen er liggen: "We moeten dan wel breder gaan kijken. We moeten internationaler gaan werken. En ook samen met anderen. Want: alleen ga je snel, maar samen kom je verder. Dat is het mantra, zeker voor de maritieme sector", besluit Hoekstra.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Bijna 200 kilo illegaal vuurwerk gevonden in een woning in Almere
ALMERE • Zo 22 december • Zondag 22 decemberIn een woning in Almere heeft de politie afgelopen zaterdag 199 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen. Het vuurwerk is in beslag genomen. De politie kwam het vuurwerk op het spoor omdat de dienst bezig...
-
Jessica Middel zit op haar plek in uniek appartementencomplex De Golfslag
EMMELOORD • Zo 22 december • Zondag 22 decemberNadat het gered werd van de sloop, is het markante gebouw De Golfslag in Emmeloord weer vol in gebruik. Jessica Middel verruilde Zwolle, vorig jaar net voor de kerst, met een plek in het appartementen...
-
Echtpaar koopt half dorp in Friesland: 'Op slag verliefd'
DRONTEN • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberEen huis kopen, dat was voor Ed en Adri van Turnhout te gewoon. Zij kochten een half dorp. Het echtpaar uit Dronten is sinds een paar maanden eigenaar van een stuk grond in het Friese Allingawier. Daa...