Waarom wordt er al jarenlang niet ingegrepen bij illegale straatraces?
In 2021 was het nieuws: er worden elke week straatraces gehouden op de IJsselmeerdijk en handhaving door de politie hielp weinig. Nu, drie jaar later vinden ze nog steeds bijna elke zondag plaats, hoewel ze nu een straat zijn opgeschoven naar de Karperweg. Vorige week overleed een 18-jarige motorracer na een botsing met een andere motorrijder en omwonenden worden er gek van. Hoe kan het dat dit al zo lang doorgaat?
In 2021 werden er bijvoorbeeld op bekende raceplekken stopborden geplaatst, maar die 'verdwenen' nogal eens. Ook werden er toen motorracers aangehouden en diverse boetes uitgedeeld.
Hoewel de Karperweg in het buitengebied van Lelystad ligt, zijn ook daar omwonenden. Twee van hen deden anoniem hun verhaal bij Omroep Flevoland. "De herrie is gekmakend," vertelt de een. De ander beaamt dat: "Het loopt totaal uit de klauwen, het worden er steeds meer. Er staan 50 tot 60 busjes met aanhangers en een partytent, echt een grootschalig evenement."
Straatracers zelf vinden dat ze niemand kwaad doen. "Het is een serieuze sport," gaf racer Alex in 2021 aan. "Het is machtig; de mensen, alles er omheen. Het is een héle mooie wereld." Ook andere straatracers namen vorige week contact met ons op om aan te geven dat ze niemand tot last zijn en gewoon wat stoom willen afblazen. Racers op de IJsselmeerdijk
Het racen op bestaande banen is voor de motorrijders vaak te duur en vergt veel voorbereiding. Bovendien mogen op veel circuits stunts niet worden uitgevoerd omdat die slecht voor het asfalt zijn.
Verantwoordelijk
Als het gaat om openbare orde en veiligheid in een gemeente dan is de burgemeester verantwoordelijk. Ook voor het voorkomen van overlast en ordeverstoringen. Daarom vroegen we de burgemeester Mieke Baltus van Lelystad wat er aan de straatraces gedaan wordt.
"Straatracen is illegaal en dus ook in Lelystad verboden. Handhaving is lastig omdat onder andere de activiteit niet wordt aangekondigd en vaak plaatsvindt op verschillende locaties in de stad. Verder is de samenstelling van de groep racers steeds verschillend. Als de straatraces leiden tot ordeverstoringen, is de burgemeester bereid om de ME (Mobiele Eenheid, red) in te zetten."
Mobiele Eenheid Bandensporen op de Karperweg
De burgemeester laat weten dat op zondag 2 juni overwogen is om de Mobiele Eenheid in te zetten. Uiteindelijk bleek dit niet nodig omdat de bezoekers vertrokken. Bewoners in de omgeving geven aan dat het die zondag na het ongeluk op de Karperweg even rustig was, maar dat de straatraces kort daarna gewoon weer verder gingen.
Hoewel de burgemeester verantwoordelijk is voor de openbare orde is de politie de instantie die moet handhaven. De politie laat in een reactie weten dat het 'erg ingewikkeld is' om op te treden tegen de motorrijders. "Vaak zijn de straatracers al weg als de politie komt. Of als de politie komt worden er geen regels meer overtreden." Agenten moeten namelijk zelf de overtredingen zien. Verder wordt er aangegeven dat het inschakelen van de ME grote politiecapaciteit kost.
Eigen baan
Dus hoe het kan dat de straatraces al meer dan drie jaar plaatsvinden lijkt een combinatie van factoren. Volgens straatracers zelf is een eigen baan de enige oplossing om de races op openbare wegen te stoppen. De burgemeester gaf in 2021 aan dat als de racers een eigen baan willen ze met goede plannen moeten komen.
Daar kwamen twee initiatieven uit, zoals een plan voor racen op een landingsbaan van Lelystad Airport. Volgens de gemeente waren deze plannen niet haalbaar.
Een echte oplossing lijkt er dus nog niet te zijn. Maar als we de burgemeester mogen geloven wordt daar wel naar gezocht. "Het blijft belangrijk dat overlast wordt gemeld bij de politie. We blijven handhaven en we zijn aan het verkennen op welke wijze we deze illegale activiteiten en de bijbehorende overlast kunnen stoppen."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Bomen moeten verhuizen door werkzaamheden aan waterleiding
ALMERE • Wo 12 februari • Woensdag 12 februariNegen bomen die staan op bedrijventerrein Markerkant in Almere worden verplaatst. De bomen staan langs de busbaan tussen Markerkant 15 en de Spoordreef. Om te voorkomen dat de bomen beschadigd raken bij...
-
Jonge zeearend omgekomen door aanvaring met windturbine
SWIFTERBANT • Wo 12 februari • Woensdag 12 februariOpnieuw is een zeearend omgekomen door een aanvaring met een windturbine. De vogel werd door een omwonende gevonden onder een windturbine langs de Biddingweg in Swifterbant. De aanvaring vond vorige week...
-
Taakstraf voor vernielen ruiten politiebureau en auto: 'Moedwillige actie tegen politie'
URK • Wo 12 februari • Woensdag 12 februariDe 25-jarige K.S. uit Urk moet een taakstraf van 50 uur uitvoeren, omdat hij op 5 januari zeven ruiten van het politiebureau op Urk ingooide met een stoeptegel en twee autoruiten van een politievoertuig...