Wat doet een gesprek met een sekswerker of activist met je? Lowlands onderzoekt het

BIDDINGHUIZEN • Do 13 juni 2024 | 14:57 • Donderdag 13 juni 2024 | 14:57

Wat doet een gesprek met een asielzoeker of sekswerker met je en wat weet jij allemaal over deepfake? Dit wordt in augustus onderzocht tijdens festival Lowlands in Biddinghuizen. De organisatie richt daarvoor een wetenschappelijke hoek in die Lowlands Science heet.

Festivalgangers kunnen dit jaar in totaal meewerken aan dertien onderzoeken van wetenschappers, universiteiten, hogescholen en andere instellingen. Dat is dit keer meer dan ooit tevoren, zegt Bianca Pander van de organisatie.

Pander zegt dat dit jaar zo'n 60 tot 70 onderzoeksvoorstellen binnenkwamen. Uiteindelijk viel de keuze op tests die die maatschappelijk-relevant en aansprekend zijn voor het publiek. Zo moeten de bezoekers van Lowlands - globaal tussen de 20 en 45 jaar oud - ook geschikt zijn voor de test.

De organisatie verklaart de populariteit van Lowlands Science door de vele bezoekers. "Onderzoekers kunnen de data niet zo goed op andere plekken verzamelen", zegt Pander. "Dan moet je heel veel mensen aanschrijven. Nu hebben ze gelijk een grote testgroep en kunnen ze ook vertellen over hun onderzoek."

Gesprek over vooroordelen
Zo willen wetenschappers bijvoorbeeld weten hoe het is om een gesprek te hebben met mensen die te maken hebben met hardnekkige vooroordelen. Terwijl bezoekers praten met een vluchteling, klimaatactivist of een sekswerker wordt gemeten wat dit doet met hun hart en hoofd.

Bij een ander onderzoek van de Avans Hogeschool uit Noord-Brabant staat de vaginale gezondheid centraal. Vrouwen kunnen een wattenstaafje bij zichzelf afnemen en laten onderzoeken. Zo moet duidelijk worden wat er in hun geslachtsdeel leeft.

Lees ook: Waarom ben jij aantrekkelijk voor muggen? Op Lowlands wordt het onderzocht

Kansen en gevaren van kunstmatige intelligentie
Ook kunstmatige intelligentie, ook wel artificial intelligence (AI), keert terug bij Lowlands Science. Zo kunnen festivalgangers zichzelf terugzien in een AI-videoclip en kunnen ze een 'deepfakequiz' spelen. Bezoekers kunnen met elkaar in gesprek gaan over de kansen en gevaren van kunstmatige intelligentie.

De Hogeschool Utrecht komt met de zogenoemde 'WOKEbot' naar het Lowlands-terrein. Deze robot moet het begrip voor anderen vergroten door interactie tussen het apparaat en mensen.

Dansen en een glazen cabine
Wie meer wil weten over het aanleren van een dans kan terecht bij de Universiteit van Amsterdam. Onderzoekers willen weten hoe snel bezoekers een nieuwe dans onder de knie krijgen. Zo kunnen festivalgangers hun linedans-skills laten zien op countrymuziek.

De Amsterdamse universiteit plaatst ook een glazen cabine. Bezoekers moeten onder druk uit de cabine ontsnappen. Het is de vraag wat deze tijdsdruk met hen doet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel