Boerderij van de Toekomst is een succes en blijft voorlopig bestaan

LELYSTAD • Di 12 december 2023 | 16:08 • Dinsdag 12 december 2023 | 16:08

Op de Lelystadse Boerderij van de Toekomst proberen wetenschappers al vier jaar lang antwoorden te vinden op diverse uitdagingen waar de landbouw mee te maken heeft of krijgt. Het is zo'n succes dat het langer doorgaat. Ook zijn er plannen om het in andere delen van Nederland uit te rollen.

"Het grootste succes wat we hebben kunnen laten zien is dat bodemverdichting echt te voorkomen is", vertelt projectleider Pieter de Wolf. Bodemverdichting is dat de bodemstructuur vervormd. Dat komt vaak door landbouwvoertuigen. De Wolf: "We hebben onze machines aangepast, zodat we niet meer rijden waar onze gewassen groeien."

Maar dat is volgens hem niet het enige succes van de Boerderij van de Toekomst. Dat is opgezet door de Wageningen University and Research. De wetenschappers hebben volgens de projectleider ook bereikt dat er met robuuste aardappelen nu vee minder chemische middelen nodig zijn om het gewas te beschermen. "En er staat door de goede bodemstructuur die we hebben ontwikkeld geen water meer op het land."

Strokenteelt
Verder is er door wetenschappers geëxperimenteerd met strokenteelt. Een perceel is dan in stroken van gelijke breedte opgedeeld, zodat er meerdere gewassen tegelijk kunnen groeien in plaats van slechts één soort. Die teelt helpt tegen de verspreiding van allerlei plantziekten.

Ook worden er in Lelystad verschillende robots ontworpen voor allerlei klussen in de landbouw.

Nog veel te verbeteren
Volgens Pieter de Wolf is er nog heel te verbeteren in de landbouw en daarom gaat het project verder en wordt het concept uitgebreid elders in het land. "Met een klein beetje aanpassen komen we er niet. Het gaat hier echt om een vernieuwing van de landbouw."

Dat is ook de reden dat er wordt gekeken naar andere locaties. "De grond is daar anders vanwege bijvoorbeeld verzilting. Dat vraagt om andere oplossingen."

In totaal werken er jaarlijks zo'n zeventig medewerkers op de Boerderij van de Toekomst.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel