Stadshart Lelystad krijgt nog een woontoren en een groene zorgcampus

LELYSTAD • Vr 7 juni 2024 | 5:44 • Vrijdag 7 juni 2024 | 5:44

Aan de oostkant van het centrum van Lelystad komen er honderden nieuwe woningen bij, met mogelijk zelfs een appartementengebouw met 18 verdiepingen. Ook het gebied rondom het St Jansdal-ziekenhuis wordt geheel opnieuw ingericht.

Het Lelystadse college van burgemeester en wethouders heeft de eerste plannen voor beide gebieden naar de gemeenteraad gestuurd. De gebieden moeten de komende jaren worden ontwikkeld.

Het gebied bij het centrum wordt aangeduid als Stadshart Oost. Het komt naast de Parkwijk op de plek van de inmiddels gesloopte scholengemeenschap ISG Arcus en het ABC-gebouw, waarin nu Albert Heijn zit.

Hoge appartementencomplexen
Het college stelt voor om 1.260 woningen te bouwen in Stadshart Oost. Die gebouwen kunnen gemiddeld 6 tot 10 verdiepingen krijgen, met een uitschieter voor een complex met zelfs 18 etages als markering van de oostzijde van het centrum. Woningbouwstichting Centrada wil in het gebied 120 huurwoningen realiseren.

Het bestaande ABC-gebouw wordt gesloopt, zodat er ruimte ontstaat voor een parkgebied tussen het winkelcentrum en de nieuwe wijk. De supermarkt en andere winkels krijgen een nieuwe plek. Ook komen hier extra huurwoningen.

Volgens wethouder Piet van Dijk is de toevoeging van 1.260 woningen een flinke impuls voor het stadshart. Met naar schatting 2.500 inwoners erbij zou het winkelgebied meer klanten moeten krijgen. Dat moet het aantrekkelijker maken voor ondernemers om zich hier te vestigen.

De plannen zitten in een eerste stadium. De raad moet nog oordelen over de nota van uitgangspunten. Ook wordt gewerkt aan een actieplan voor het stadshart. Van Dijk denkt dat het enkele jaren duurt voordat met de bouw wordt begonnen.

Zorgcampus
De gemeente wil ook het gebied rond het ziekenhuis opnieuw inrichten. St Jansdal wil vanaf 2026 een nieuw en compacter ziekenhuis bouwen op de plek waar nu een parkeerterrein ligt.

Als de nieuwbouw gereed is, wordt het huidige roodstenen gebouw gesloopt. Mogelijk worden bepaalde delen in de nieuwbouw verwerkt. Er is ruimte voor het ziekenhuis om op termijn uit te breiden, als het aantal inwoners groeit.

St Jansdal is met verschillende aanbieders op het gebied van zorg, welzijn en sport in gesprek om zich ook op de zorgcampus te vestigen. Daarnaast komen er twee of drie gebouwen met zorgappartementen. Hoeveel woningen dat zijn, is nog niet bepaald.

Ziekenhuisweg
Het gebied wordt veranderd in een parkachtige omgeving, met mogelijk een aftakking van de waterpartij van het Zilverpark. Het heeft de voorkeur van het college om de Ziekenhuisweg te laten verdwijnen, zodat de zorgcampus mooier aansluit op het Zilverpark.

Over de afsluiting van de Ziekenhuisweg is momenteel discussie in de gemeenteraad. Die vroeg vorige week eerst om meer informatie over de zorgcampus. Nu die er is, is onzeker of er op 18 juni nog over afsluiting van de weg wordt gestemd.

Naar verwachting kan de zorgcampus tegen 2030 zijn gerealiseerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel