Beslissing over afsluiten Ziekenhuisweg Lelystad uitgesteld

LELYSTAD • Wo 29 mei 2024 | 11:39 • Woensdag 29 mei 2024 | 11:39

Een definitief besluit over het afsluiten voor doorgaand verkeer van de Ziekenhuisweg in Lelystad laat waarschijnlijk nog wel even op zich wachten. Afsluiting hangt samen met plannen voor het gebied rond het ziekenhuis en daarvan krijgt de gemeenteraad volgende week een eerste versie te zien.

De gemeenteraad zou aanvankelijk dinsdagavond besluiten over de Ziekenhuisweg. Volgens het college van burgemeester en wethouders kan de weg voor doorgaand verkeer in de toekomst komen te vervallen. De weg blijft alleen beschikbaar voor openbaar vervoer en hulpdiensten.

Maar JongLelystad, de InwonersPartij, CDA en VVD dienden een voorstel in om te wachten op meer informatie over de toekomstplannen voor het ziekenhuisgebied. Daarover was de gemeenteraad letterlijk verdeeld met 18 stemmen voor en 18 stemmen tegen. Hierdoor moet het voorstel op 18 juni opnieuw in stemming worden gebracht.

Zorgcampus
Of dat ook gebeurt is onzeker. Wethouder Piet van Dijk zei na de raadsvergadering dat het college volgende week de eerste plannen voor de zogeheten zorgcampus naar de raad stuurt.

In die plannen wordt het huidige ziekenhuisgebouw gesloopt en bouwt St Jansdal vanaf 2026 een nieuw en compacter ziekenhuis. In het gebied komen er twee of drie gebouwen met zorgappartementen.

De toegangsweg komt aan de Zuigerplasdreef. Hierdoor kan de Ziekenhuisweg komen te vervallen en wordt het zorggebied met veel groen mooier aangesloten op het Zilverpark, aldus de eerste concepten.

Ander daglicht
Deze plannen zetten de politieke discussie over de Ziekenhuisweg in een ander daglicht, want de gemeenteraad krijgt dus al snel de informatie waar de vier partijen om vragen.

Wethouder Van Dijk en fractievoorzitter Fred Wilcke van de Inwonerspartij zeiden te verwachten dat de gemeenteraad nu in één keer over de weg en de zorgcampus kan oordelen. Dan zou er op 18 juni niet opnieuw over het voorstel van de vier partijen hoeven worden gestemd. Of JongLelystad haar voorstel intrekt is nog niet duidelijk.

70 kilometer
Doordat de stemmen dinsdagavond staakten, werden ook andere voorstellen op het gebied van wegen en verkeer niet meer in stemming gebracht.

Daaronder het voorstel van Forum voor Democratie en zes andere partijen om - na onderzoek - de snelheid op de Lelystadse dreven overal te verhogen naar 70 kilometer per uur.

De PvdA wil juist op de wegen in het Stadshart de snelheid verlagen naar 30 kilometer. Al erkende de partij dat automobilisten vanwege de drukte eerder stapvoets moeten rijden dan 30.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel