Horecadroom Mayu (15) stap dichterbij dankzij project Baas van Morgen

ALMERE • Do 6 juni 2024 | 16:27 • Donderdag 6 juni 2024 | 16:27

"Mayu, we hebben een verkeersboete binnengekregen van een medewerker met een leaseauto. Moet zij die zelf betalen of doen wij dat?" Even denkt de 15-jarige Mayu Misiedjan uit Almere erover na, maar dan neemt ze een duidelijk besluit.

"Eigen schuld, dikke bult. Ze wist dat ze te hard reed, dus zelf betalen." Het is één van de beslissingen die ze deze donderdag mag nemen als baas voor een dag van het Almeerse bedrijf Contrast.

Mayu is derdejaars leerling van het Echnaton in Almere en volgt de richting horeca. Daarom twijfelde ze er niet over om een dag de baas te kunnen zijn bij Contrast, een bedrijf dat horecabedrijven adviseert en inrichtingen ontwerpt.

Ze wil namelijk een eigen foodtruck starten in Almere en Amsterdam als ze later groot is. "Met Aziatisch eten, zoals sushi, want dat vind ik erg lekker", vertelt ze.

Daarom helpen medewerkers van Contrast haar met het maken van een moodboard voor haar foodtruck. Ook gaat Mayu met de eigenlijke directrice Anna Casemier 's middags op pad om drie horecazaken in Amsterdam te bezoeken.

Dat doen ze als mystery guest, zodat ze de zaken goed kunnen bestuderen. "Daar eten, hun service bekijken en het daarna met ze bespreken."

Baas van Morgen
Casemier vindt het belangrijk dat haar bedrijf meedoet zodat kinderen kunnen ontdekken waar hun talenten liggen. "En met Mayu voelt het goed. Ze is een hele pittige tante met een duidelijke mening en heel leuk om een dag mee op te trekken."

Baas van Morgen is een initiatief van JINC, een organisatie die kansenongelijkheid in het onderwijs wil tegengaan. Esmee Jansen van de organisatie merkt dat er in de afgelopen tien jaar, waarin het project in Flevoland nu actief is, veel leerlingen geïnspireerd zijn geraakt door het meelopen.

"We hadden onlangs bij ons jubileum een oud-leerling uitgenodigd die destijds meeliep bij KFC en nu een eigen bedrijf heeft. En dat omdat hij geïnspireerd is geraakt door de ondernemer. Dat is een heel mooi voorbeeld."

In totaal hebben dit jaar een kleine dertig leerlingen meegelopen bij diverse bedrijven. Twee van hen liepen mee met de burgemeesters van Almere en Lelystad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel