Lelystadse bedrijven laten koning oplossingen zien voor overvol stroomnet

LELYSTAD • Wo 5 juni 2024 | 14:34 • Woensdag 5 juni 2024 | 14:34

Koning Willem-Alexander bezocht woensdagochtend Lelystad. Hij sprak met diverse bedrijven die allemaal een link hebben met de energietransitie. Dat is de overgang van fossiele brandstoffen (aardgas, aardolie, steenkool) naar duurzame energiebronnen (zon, wind).

Het Lelystadse bezoek startte bij GIGA Storage waar grote batterijen zonne- en windenergie worden opgeslagen.

ANP
Hij bezocht ook het Smart Grid Flevoland van Equans en kreeg uitgebreid uitleg over technologische oplossingen voor het probleem van het overvolle stroomnet.

Smart Grid Flevoland is een bedrijf dat energieproducenten bij elkaar brengt op het gebied van duurzame opwekinstallaties, energieopslag en energietoepassingen.

Circul8 vertelde bijvoorbeeld over de ontwikkeling van een waterstoffabriek, die ervoor moet zorgen dat zon -en windparken meer energie kunnen produceren.

Circul8, koning en gedeputeerde

ANP
Voedselproducenten
De koning sprak verder met voedselproducenten Marfo en McCain. Zij vertelden als grootgebruikers over hun ervaringen met netcongestie en welke invloed dat heeft op hun verduurzamingsproces.
Foto van fotograaf Jacques Tillmanns
Gedeputeerde Harold Hofstra, te zien op bovenstaande foto, was blij met het koninklijke bezoek. "Dankzij dit werkbezoek hebben we de Koning laten zien dat Flevoland niet alleen voorop loopt met de opwek van duurzame energie, maar ook actief de problemen van het volle stroomnet aanpakt."

Afsluiting
Het bezoek in Lelystad is afgesloten met een gesprek met mkb-ondernemers uit de Noordoostpolder die zich hebben verenigd in het collectief Stream Energy om in de toekomst energie efficiënt te gebruiken en de druk op bestaande energienetten te verminderen.

Vrijdag is de koning weer in Flevoland. Dan bezoekt hij een technologiebedrijf in Almere.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel