Visvereniging is klaar met immigranten die visvangst opeten, kost duizenden euro's

LELYSTAD • Di 4 juni 2024 | 5:11 • Dinsdag 4 juni 2024 | 5:11

Arbeidsmigranten eten illegaal hun gevangen vis op, in plaats van de vangst terug te plaatsen in het water. Dat zegt voorzitter Johan Govers van Hengelsportvereniging Lelystad-Dronten.

Volgens hem lappen vooral Polen en Roemenen de Nederlandse regels aan hun laars. En daardoor zouden Nederlandse hengelaars achter het net vissen.

Volgens Govers zijn de snoekbaars en de karper in Oost-Europa een delicatesse. Het zouden vooral mensen uit die landen zijn die nu de Nederlandse visvoorraad opeten. "Vooral jammer als je voor 3.000 euro aan vissen hebt uitgezet", zegt Govers. "En die verdwijnen vervolgens op de barbecue."

Specifieke regels
Volgens de regels moeten hobbyvissers de vissen na vangst weer teruggooien. Er gelden wel specifieke regels voor specifieke vissen, maar doorgaans mogen amateurvissers geen vissen meenemen of ter plekke doden. "Daarnaast is de maat van de vis van belang", vertelt Govers. "Een snoekbaars mag je pas meenemen vanaf 42 centimer."

Het eten van de vis is ook niet zonder risico en het Voedingscentrum raadt af om zelf gevangen zoetwatervis te eten.

Het zijn namelijk vooral zoetwatervissen die veel vet bevatten, zoals paling, aal en forel, die verontreinigd kunnen zijn met stoffen zoals zware metalen en PFAS. Het eten hiervan kan risicovol zijn voor de gezondheid.

Folders en borden
Om de immigranten attent te maken op de regels heeft de visvereniging borden geplaatst en folders gedrukt in verschillende talen. "Daarin kan men vinden wanneer er wel en niet gevist mag worden op bepaalde vissoorten en wat je wel en niet mag meenemen", aldus Govers.

Folders in verschillende talen

Volgens de voorzitter hebben de borden en folders effect gehad, maar zouden de hengelaars erg blij zijn met meer handhaving. De vereniging controleert wel zelf, maar kan bij een geconstateerde overtreding alleen de vispas innemen. "We proberen de vissen te beschermen en zo gezond mogelijk te houden, dus wat meer handhaving zou wel gewenst zijn."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel