'Succesvol' GGD-project Nu Niet Zwanger ook in Dronten begonnen

DRONTEN • Vr 31 mei 2024 | 9:19 • Vrijdag 31 mei 2024 | 9:19

Het GGD-project Nu Niet Zwanger is sinds kort ook in Dronten begonnen. Doel is om mensen bewust te laten kiezen of ze wel of niet zwanger willen worden en daarover het gesprek aan te gaan. Het gaat dan specifiek om mannen en vrouwen die kampen met psychiatrische problemen, een verstandelijke beperking of een verslaving.

Nu Niet Zwanger bestaat sinds 2020 en is in bijna alle Nederlandse gemeenten actief. In Flevoland is het GGD-project in Almere, Lelystad en Noordoostpolder al bezig. Volgens projectleider Marjolein Poels zijn de resultaten dermate goed, dat nu ook in Dronten wordt gestart. "Al is het lastig te meten, omdat je bezig bent met preventie."

Gratis anticonceptie
"Bij mensen die al te maken hebben met een samenloop van omstandigheden, zoals financiële of psychische problemen, kunnen die problemen verergeren als er ook nog een ongewenste zwangerschap ontstaat", zegt Poels.

Die mensen kunnen via dit project gesprekken over zwangerschap en gratis anticonceptie krijgen. "Vanuit de hulpverlening kan je wel denken: we regelen anticonceptie en dan is het klaar", maar dat is niet voldoende volgens Poels. "Het is belangrijk dat cliënten er zelf van overtuigd zijn dat dit de juiste keuze is."

Urk zet in op gezond zwanger worden
Zeewolde en Urk zijn de enige gemeenten in de provincie die nog niet meedoen met Nu Niet Zwanger. Zeewolde overweegt volgens Poels mee te doen met de GGD-regio Noord-Oost Gelderland, omdat dat qua ligging beter uitkomt.

Urk wil volgens de projectleider inzetten op gezond zwanger worden: een breder project waar Nu Niet Zwanger ook onder valt, maar dat zich meer richt op een gezonde leefstijl van mensen die wel zwanger worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel