Akkerbouwers in Zuidlob willen maatregelen van waterschap na wateroverlast

ZEEWOLDE • Do 30 mei 2024 | 23:00 • Donderdag 30 mei 2024 | 23:00

Akkerbouwer Douwe Monsma staat met een spade naast een perceel met aardappelen in de Zuidlob, het landbouwgebied ten westen van Zeewolde. Er is enkele dagen geleden een geul gegraven om het water van de akker te laten stromen, maar desondanks staat het perceel nog altijd blank.

“Dit perceel is verloren”, zegt de akkerbouwer. De aardappelen in de grond zijn verstikt door de hoeveelheid water. Ook neemt de kans op ziekten toe en is het nog maar de vraag wanneer hij het land met machines kan betreden en bewerken. Hij verwacht dat het nog ruim een week duurt voordat dit mogelijk is, onder voorwaarde dat het de komende dagen droog blijft.

In het gebied is in de afgelopen week meer dan 100 millimeter water gevallen. Dat is een hoeveelheid die normaal gesproken over een hele maand valt. Monsma zegt dat de wateroverlast desondanks voorkomen had kunnen worden. Daarvoor wijst hij naar Waterschap Zuiderzeeland. “Ze hadden het gemaal drie weken geleden al aan moeten zetten om het water de polder uit te pompen.”

Boeren verenigen zich
Douwe Monsma is niet de enige boer in het gebied waar de percelen blank staan. Zo’n 25 akkerbouwers in de Zuidlob verenigen zich op dit moment, omdat zij willen dat het waterschap maatregelen neemt om wateroverlast in het gebied te voorkomen. Monsma wijst op de bodemdaling en zegt dat hij is gered als het waterpeil in het gebied met 10 centimeter wordt verlaagd.

“Zie je die lichte plekken in het perceel uien? Die staan ook veel te lang in het water”, zegt Monsma bij een perceel een paar kilometer verderop. Ook hier zijn geulen gegraven om het overtollige water van het land te krijgen. Het stroomt met grote hoeveelheden tegelijk van het land en volgens de akkerbouwer zal dit ook nog dagen aanhouden. “Zoveel water staat er op het land.” Hij wijst erop dat de grond zo verzadigd is dat het water niet langer de bodem intrekt, maar horizontaal op het land komt te liggen.

Waterschap
Heemraad Jaap Lodders van Waterschap Zuiderzeeland ziet een combinatie van factoren die de problemen veroorzaken en benadrukt dat er sinds oktober vorig jaar veel neerslag is gevallen. ”In combinatie met het grondwater en het kwelwater wat daar speelt, gaat dat op een gegeven moment tot problemen leiden.”

Lodders zegt dat wateroverlast niet alleen door bodemdaling en de grote hoeveelheid neerslag komt, maar vermoedt een nog onbekende oorzaak. “Dus we moeten eerst kijken wat de oorzaak is voordat we zeggen welke maatregelen erbij horen.” Volgens Lodders wordt het onderzoek de komende maanden uitgevoerd. Hij maakt ook het voorbehoud dat het niet betekent dat er ook oplossingen zijn.

Het waterschap heeft de laatste jaren sowieso steeds meer moeite om de waterhuishouding in Flevoland stabiel te houden. Door de klimaatverandering worden periodes van droogte langer en valt er in andere periodes juist extreem veel regen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel