Provincie geeft geld aan vernieuwende ideeën om Flevoland mooier te maken

FLEVOLAND • Vr 31 mei 2024 | 6:30 • Vrijdag 31 mei 2024 | 6:30

Een nieuwe groepsaccomodatie of een moderne plattelandswoning. Het zijn voorbeelden van ideeën die de afgelopen jaren zijn ingediend voor de Vernieuwend Initiatief Prijs (VIP). De provincie reikt die prijs van 15.000 euro elk jaar uit aan iemand die een vernieuwend idee heeft om het Flevolandse landschap nog mooier te maken. Dit jaar voor de derde keer.

De prijs werd in 2021 voor het eerst uitgereikt en werd toen gewonnen door Petra Zeeman en Roeline Post uit Urk. De Urker zussen kwamen toen met het idee voor een natuurbeleefplaats. "We willen dat mensen de natuur meer gaan beleven. We willen de natuur terugbrengen in de harten van Urkers." De twee zussen willen dat doen door kinderen van alles te leren over de natuur en ze mee te nemen de bossen in.

Het is de bedoeling dat in Natuurbeleefplaats de Rentmeester een horecagelegenheid en een speelbos komt. Ook zijn er plannen voor een moestuin waar lessen kunnen worden gegeven.

De gewonnen 15.000 euro is niet genoeg om de plannen te kunnen realiseren. Het geld is gebruikt om hun ideeën uit te werken. "Voordat we meededen aan de prijs stond ons plan alleen op papier. Met deze prijs konden we ons plan visualiseren. En dat heeft ons een duwtje in de rug gegeven", zegt Zeeman.

Het beoogde veld voor de Natuurbeleefplaats.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen
Nu is er dus weer de mogelijkheid om geld van de provincie te winnen voor een goed idee om het Flevolandse landschap te verbeteren. "Het is echt een prijs voor initiatieven die bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit. We kiezen elk jaar een ander thema", zegt gedeputeerde Jan de Reus. Dit jaar is het thema 'verbinding'.

Het idee van de VIP is ontstaan, omdat de provincie wilde dat Flevolanders wat meer binding kregen met hun eigen omgeving. "Dat is deze prijs geworden. Wij willen dat mensen hun omgeving beter gaan beleven", zegt De Reus.

Tot 14 juni kunnen de ideeën worden ingestuurd, daarna wordt er door de provincie gekeken wie er met de prijs vandoor gaat. De opening van de natuurbeleefplaats op Urk gaat nog wel even duren, denkt Zeeman. "Het is natuurlijk een heel lang proces. Dus het is soms wel een uitdaging om de energie vast te houden. Maar als ik hier dan weer sta, dan word ik heel blij, ook al is het een grasveld."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel