Steeds meer Flevolandse jongeren vapen, ook problemen met mentale gezondheid

FLEVOLAND • Di 28 mei 2024 | 15:54 • Dinsdag 28 mei 2024 | 15:54

Een alarmerende toename van het aandeel jongeren dat vapet en de mentale gezondheid van jongeren in Flevoland is nog niet hersteld na de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek van de GGD Flevoland, die de resultaten heel zorgwekkend vindt.

De informatie komt uit gezondheidsmonitorjeugd en wordt in heel Nederland gehouden onder de tweede en vierde klas van de middelbare school. Het onderzoek was in het najaar van 2023. In Flevoland deden in totaal 4500 jongeren mee. Specifieke cijfers over Zeewolde ontbreken, omdat het aantal respondenten daar te laag is.

Vapen
Het aandeel jongeren dat vapet in Flevoland is toegenomen. In 2019 vapete nog één procent van de Flevolandse jongeren wekelijks. In 2023 is dat zes procent. Vooral in Dronten springt er in Flevoland uit met met twaalf procent.

Naast vapen is ook het roken van sigaretten toegenomen in Flevoland. In 2019 was dat vier procent. Nu is dat vijf procent.

Op het gebied van andere verslavingen als alcohol, drugs of gokken gaat het in Flevoland beter dan het landelijk gemiddelde. In heel Nederland is 1,4 procent verslaafd aan één van die drie, in Flevoland gaat het om 0,9 procent.

Minder gelukkig
Jongeren in Flevoland voelen zich ook nog altijd minder gelukkig dan voor de coronaperiode. In 2023 voelde 73 procent van de jongeren zich meestal gelukkig, terwijl dat voor corona nog 79 procent was. Dat speelt vooral in Dronten en Almere. In die laatste gemeente zijn ook relatief veel jongeren met psychische klachten.

Landelijk gezien gaat het in Flevoland slechter dan in de rest van Nederland. Alleen in Groningen voelen relatief meer jongeren zich (zeer) ongelukkig.

Ook is er meer stress bij jongeren. Dat komt bijvoorbeeld door school of huiswerk. Bijna de helft van de scholieren in Almere voelt zich hierdoor gestrest.

Zelfmoord
De GGD heeft ook gevraagd of de jongeren het afgelopen jaar serieus hebben nagedacht over het zelf een einde te maken aan het eigen leven. In Dronten is het aantal jongeren dat die gedachten met acht procent een stuk meer dan de gemiddeld vier procent in Flevoland. In Lelystad en op Urk is het relatief laag, met relatief 2,7 procent en 1,4 procent.

Verder is er een stijging van het aantal jongeren dat gepest wordt. In alle Flevolandse gemeenten ligt dat rond het Nederlandse gemiddelde, maar in Dronten wordt zegt bijna 1 op de 4 jongeren de afgelopen drie maanden één keer gepest te zijn.

Daarnaast is het problematisch gebruik van jongeren op sociale media toegenomen. Van acht procent in 2019 naar dertien procent in 2023. Sociale media hebben zoveel impact op het leven van deze jongeren dat ze slaaptekort krijgen en hun huiswerk afraffelen.

Dronten negatief, Urk positief
Tot slot valt op dat Dronten op een aantal thema's er negatief uitspringt is nieuws voor de GGD. Het gaat om bijvoorbeeld pesten, roken, mentale gezondheid of zin om naar school te gaan. De GGD kan dat niet verklaren en het zou een aanleiding kunnen zijn om verder onderzoek te doen.

Aan de andere kant scoort Urk op verschillende thema's beter dan de rest van Flevoland. Bijvoorbeeld gezondheid, eenzaamheid en stress. Dat was ook al zo bij eerdere metingen. Hoe het komt is niet precies duidelijk, maar volgens de GGD is het mogelijk te verklaren omdat de er een grote saamhorigheid is in het dorp.

GGD wil handen in een slaan
De GGD noemt de resultaten dus erg zorgwekkend. "Als GGD willen we samen met gemeenten en onze samenwerkingspartners de handen ineen slaan om ervoor te zorgen dat deze negatieve ontwikkeling wordt omgebogen. Jonge mensen moeten een gezonde start kennen, op alle fronten: fysiek en mentaal, want daar heb je in de toekomst profijt van.”

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel