Inwoners zetten vraagtekens bij geluidsmetingen windmolens; 'Alsof een vliegtuig overkomt'

DRONTEN • Di 28 mei 2024 | 7:16 • Dinsdag 28 mei 2024 | 7:16

"Het is een zeurend, dreunend, schurend geluid", sommige inwoners van Dronten ervaren veel overlast van de windmolens in de gemeente. Die hebben dan ook grote moeite met de voorlopige conclusies van een onderzoek dat zegt dat het op dit moment niet duidelijk is of de windturbines de geluidsnormen overschrijden.

De tussentijdse resultaten van dat onderzoek werden maandagavond tijdens een informatiebijeenkomst van de gemeente besproken met inwoners. Daar kwamen zo'n honderd belangstellenden op af en de sfeer was beladen.

Onderzoek op tien plekken
Op tien plekken worden geluidsmetingen gedaan bij de windturbines die zijn gebouwd bij Dronten, Biddinghuizen, Swifterbant en Ketelhaven. Vijf plekken zijn in de omgeving van Windplanblauw en de andere vijf staan bij Windplan Groen. Anderhalf jaar lang wordt daar het omgevingsgeluid gemeten.

Maandagavond werden tijdens de bijeenkomst in De Rede de resultaten van het eerste half jaar gepresenteerd. En volgens de onderzoekers geven die onvoldoende uitsluitsel of de geluidsnormen door de windmolens worden overschreden. Meer onderzoek is volgens hen dus nog nodig.

Bezoekers ervaren overlast
Daar waren de meeste bezoekers die tijdens de informatiebijeenkomst aan het woord kwamen het niet mee eens. 'Ik heb al jaren last van gehoorverlies en toch hoor ik het 'zoeven' van de windmolens heel erg goed. Dat is wel een teken dat het best erg is af en toe', zegt één van de Drontenaren.

Lees ook: Microfoons aan de gevel; Dronten 'luistert' anderhalf jaar lang naar windmolens

Ook ervaart bijvoorbeeld Frans Huurman uit Biddinghuizen veel overlast. Hij woont op zo'n 800 meter van een windturbine. "Als je noordenwind hebt, heb je de hele tijd het idee alsof er een vliegtuig boven je hoofd voorbijkomt."

Begrip bij wethouder
Wethouder Lazise Hillebregt van Dronten heeft begrip voor de mensen die overlast zeggen te hebben. Ze roept dan ook iedereen die overlast ervaart op dat te blijven melden. "We kunnen dan met elkaar in gesprek gaan met bijvoorbeeld de windparken om te kijken naar die overlast die ze ervaren."

Over een half jaar worden opnieuw tussentijdse resultaten bekend en ook die zullen worden besproken met de inwoners. In de tussentijd worden geen maatregelen genomen. "We gaan geen windmolens uitzetten en ze ook niet weghalen", zei wethouder Hillebregt tegen de bezoekers van de bijeenkomt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel