Geluidsmetingen windmolens geven nog weinig duidelijkheid

FLEVOLAND • Za 25 mei 2024 | 14:01 • Zaterdag 25 mei 2024 | 14:01

De geluidsmetingen die zijn gedaan in Dronten, Biddinghuizen, Swifterbant en Ketelhaven geven nog geen uitsluitsel of de turbines van de windparken Blauw en Groen in de buurt van woonkernen meer geluid produceren dan is toegestaan.

Uit een rapport blijkt wel dat de maximale waardes gedurende dag en nacht op sommige plekken en sommige momenten overschreden worden. Een windmolen mag gemiddeld niet meer dan 47 decibel geluid produceren bij woningen in de buurt. 's Nachts mag dit niet meer zijn dan gemiddeld 41 decibel.

Meer tijd nodig
Zodra de windsnelheid toeneemt neemt het geluidsniveau op de meetlocaties toe. Zonder verder onderzoek is dat nog niet toe te wijzen aan de windparken. “Om een betere vergelijking te kunnen maken tussen de situatie waarin de turbines niet in bedrijf zijn en de situatie waarin de windturbines wel in bedrijf zijn, is het van belang dat er meer tijd gemonitord wordt. Daarnaast is het van belang de metingen te verrijken met meer data van de windparken”, zo concluderen de onderzoekers.

Ook laagfrequent geluid
Op sommige locaties is gedurende een deel van de tijd sprake van zogenoemd laagfrequent geluid. Nader onderzoek is nodig om te kijken of dit toe te wijzen is aan de windturbines. De metingen gaan de komende maanden nog door.

De voorlopige uitkomsten worden maandag met de inwoners van Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen besproken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel