Lelystad zoekt honderden hulpverleners voor bedienen levensreddende AED's

LELYSTAD • Do 23 mei 2024 | 20:59 • Donderdag 23 mei 2024 | 20:59

De gemeente Lelystad begint na de zomer met een nieuwe campagne om burgerhulpverleners te werven, die in een noodsituatie een AED kunnen bedienen. In de stad zijn er nu 800 hulpverleners te weinig.

Een AED of defibrillator is een draagbaar apparaat, waarmee iemand met een hartstilstand kan worden geholpen. Een AED kan op die manier levens redden.

Zestig keer gebruikt
In 2019 is een campagne opgezet om met subsidie van de gemeente te zorgen dat er voldoende AED's in heel Lelystad zouden komen. Sindsdien zijn er in alle wijken 48 apparaten bijgekomen. Er zijn nu 106 AED's in Lelystad, waarvan 79 op plekken die 24 uur per dag toegankelijk zijn. De overige hangen op plaatsen die niet altijd toegankelijk zijn, zoals in bedrijfspanden.

In de afgelopen twee jaar zijn de AED's ruim zestig keer per jaar gebruikt. Hoeveel levens hiermee zijn gered, kan wethouder Annemieke Messelink overigens niet zeggen.

Uit een evaluatie van de campagne blijkt dat er nu overal een AED hangt binnen 500 meter, behalve op bedrijventerrein Noordersluis en in de Zuiderzeewijk. Daarom stelt het college van burgemeester en wethouders voor om voor die gebieden nog twee AED's aan te schaffen. Het college vraagt de gemeenteraad om 15.000 euro.

850 burgerhulpverleners
Dan nog blijft het een probleem dat er te weinig burgerhulpverleners zijn die zijn getraind om een AED te bedienen. Momenteel zijn er 850 hulpverleners, maar dat moeten er eigenlijk 800 meer zijn om er zeker van te zijn dat iemand te hulp kan schieten.

Hiervoor wordt dus een campagne opgestart om mensen te werven. Messelink is tevreden als ten minste een groot deel van de 800 mensen wordt geworven. Zij moeten wel voor eigen rekening een cursus volgen. Dat kan een drempel zijn om je op te geven, maar dan zou de wethouder hierover het gesprek willen aangaan.

De campagne moet de inwoners ook meer het gevoel geven van eigenaarschap, zodat zij zich echt verantwoordelijk voelen voor het beheer en gebruik van een AED. Op die manier hoeft de gemeente geen kosten te maken voor het beheer en onderhoud van het apparaat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel