Zonnehoeve laat zorgtaak los en maakt doorstart als boerderij

ZEEWOLDE • Wo 8 mei 2024 | 6:00 • Woensdag 8 mei 2024 | 6:00

De Zonnehoeve in Zeewolde maakt een doorstart. De voormalige zorgboerderij wordt nieuw leven ingeblazen, maar dat geldt niet voor de zorgactiviteiten.

"Deze hoeve was vanaf de start een biologisch dynamische boerderij en dat gaat het ook weer opnieuw worden." Dat zegt initiatiefnemer Martine Kruider. Zij durft, samen met haar echtgenoot Arjen een nieuwe start te maken met het bedrijf. Kruider is in Zeewolde ook één van de drijvende krachten achter stichting de Basisz en de gelijknamige kringloopwinkel.

De Zonnehoeve werd in maart als zorgboerderij gesloten op last van de Inspectie gezondheidszorg en Jeugd vanwege een gebrek aan zorg voor de twaalf bewoners die daar met een zorgindicatie woonden. Ouders schetsten bij Omroep Flevoland een beeld van een zorginstelling waar bewoners aan hun lot werden overgelaten en keihard moesten werken. Vorige maand ging de zorgboerderij failliet.

Lees ook: Ouders schetsen onthutsend beeld over gesloten zorginstelling: 'Het was een psycho-boerderij'

Geen zorgtaak
De bewoners die tot voor kort op de Zonnehoeve verbleven, zijn er niet meer. Kruider zegt het heel spijtig te vinden wat er in de tijd van de zorgboerderij allemaal is misgegaan. "Daar hoeven we geen doekjes om te winden, dat was niet goed."

Kruider heeft geen intentie om die zorgtaak weer op te pakken. Ze wil van de hoeve eerst weer een goedlopend biologisch landbouwbedrijf maken, maar ze sluit niks uit. "Als hier alles weer loopt en draait, pas dan kun je weer gaan kijken naar wat je kunt doen voor de omgeving en de samenleving."

Biologisch brood maken, dat is de droom
Ze weten nog niet precies wat ze dan allemaal wel gaan doen. "We zijn als het ware net geland". Maar ze weten één ding zeker. Op de Zonnehoeve moet een maalderij komen. "Wij willen onze molen uit Schokland ophalen en hier plaatsen", zegt Kruider.

Het idee is dat er graan gaat groeien op de akkers van de Zonnehoeve. Dat graan kan dan ter plekke worden gemalen. En er kan dan ook op de hoeve zelf brood van gebakken worden. Kruider wil de keten zo kort als mogelijk houden. "Zodat je alles zelf in de hand hebt."

De dieren horen er ook bij
Het tweetal heeft ook de dieren van de Zonnehoeve overgenomen. Het gaat om paarden en koeien. "We hebben er een veestapel bij gekregen. Mijn man belde deze week de dierenarts voor een ziek paard. Dat deed hij voor het eerst als melkveehouder. Dus de veearts moest er hard om lachen; bel je nou voor paard?"

Wat ze precies met de dieren gaan doen, weet Kruider nog niet. "We hebben een fantastisch team bij de paarden aan het werk en die laten we hun ding doen." Plannen komen vanzelf wel naar boven, weet Kruider.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel