Politiek reageert verbolgen op onrust op kermis: 'Verplicht bezoek aan concentratiekamp'

EMMELOORD • Di 7 mei 2024 | 6:15 • Dinsdag 7 mei 2024 | 6:15

De Tweede Kamerfractie van de PVV vindt dat het wangedrag op de kermis in Emmeloord niet kan worden afgedaan met een 'foei-gesprek'. De jongeren zouden moeten opdraaien voor de schade die ze vorige week hebben aangericht. Ook twee politieke partijen in gemeente Noordoostpolder vinden dat er passend gestraft moet worden.

Kamerleden Rachel van Meetelen en Marjolein Faber-van de Klashorst van de PVV hebben minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) gevraagd wat ze gaat doen om ondernemers beter te beschermen tegen racistische leuzen en intimidatie.

'Aanpassen openingstijden niet de oplossing'
De kermis in Emmeloord ging vrijdag en zaterdag twee uur eerder dicht. De PVV'ers noemen het 'ontoelaatbaar dat hardwerkende ondernemers eerder moeten stoppen met hun activiteiten, wat resulteert in omzetdaling'. De exploitanten zouden ook mentaal geraakt worden door de racistische leuzen. Ze hebben de minister gevraagd wat zij gaat doen om dat te bestrijden.

Het aanpassen van de openingstijden zou volgens de PVV'ers niet de oplossing zijn. De inkomsten die de kermisexploitanten daardoor zijn misgelopen zou volgens de Kamerleden op de raddraaiers verhaald moeten worden.

De kosten zouden niet bij de ondernemers neergelegd moeten worden, maar bij de gemeenten die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid. In dit geval zou dat de gemeente Noordoostpolder zijn.

'Verplicht bezoek concentratiekamp'
Fracties in de gemeenteraad van Noordoostpolder hebben vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. ONS Noordoostpolder stelt voor dat de rellende jongeren een verplicht bezoek op eigen kosten moeten brengen aan een concentratiekamp. Dit naar aanleiding van antisemitische en racistische leuzen die zijn geroepen. Volgens de fractie kan zo'n bezoek een 'helende werking hebben op het besef van deze groep jongeren die dergelijke termen met hart en ziel scanderen.'

De partij wil dat het college aangeeft wat de etnische profielen zijn van deze jongeren, omdat bij bepaalde groepen volgens de fractie de haat richting bijvoorbeeld Joden groot is. "Het is voor de ONS-fractie volstrekt onverteerbaar dat dit ongestraft kan blijven en met een 'goed gesprek' op te lossen is." De partij wil ook weten welke aanhoudingen er zijn verricht en hoeveel boetes er zijn opgelegd.

Ernstig gesprek met 'onze jongeren'
De fractie ChristenUnie-SGP stelt het gedrag van 'onze jongeren op de kermis' ten zeerste af te keuren. De daders zouden stevig en passend gestraft moeten worden en de schade moeten vergoeden.

De fractie is 'diep teleurgesteld' over de racistische en antisemitische uitspraken, ook aan de vooravond van Dodenherdenking. De partij wil van de burgemeester een 'overzicht van alle feiten en gepleegde politie inzet'.

'Jongen dienen aangepakt te worden'
Ook het CDA heeft vragen gesteld aan het college van burgemeesters en wethouders. De partij noemt het kwalijk dat een groep jongeren het plezier van velen bederft en voor vernielingen en angst zorgt. De jongeren dienen volgens de partij aangepakt te worden.

Daarnaast wil de partij graag weten of er ook extra veiligheidsmaatregelen worden genomen bij toekomstige evenementen in Emmeloord en de dorpen om soortgelijke incidenten te voorkomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel