Zaïd L. zou vrouw hebben gegijzeld: 'Je komt hier niet levend weg'

ALMERE • Wo 1 mei 2024 | 18:45 • Woensdag 1 mei 2024 | 18:45

De 35-jarige Zaïd L. uit Almere blijft voorlopig in zijn cel. Dat heeft de rechtbank in Lelystad woensdag beslist. L. moest hier komen voor een voorbereidende rechtszitting. Hij wordt ervan verdacht een vrouw rond 1 november vorig jaar te hebben gegijzeld, mishandeld en bedreigd.

De Almeerder zou met de vrouw in een woning zijn geweest in Almere en de deuren op slot hebben gedraaid. Hij zou ook haar telefoon hebben afgepakt, een paar keer met een wijnfles op haar hoofd hebben geslagen en haar keel hebben dichtgeknepen.

Volgens de officier van justitie zei hij onder meer tegen haar: "Je bent een kankerhoer, je bent niet serieus met mij. Ik ga je verminken vandaag en vermoorden. Je komt hier niet levend weg." Hij zou ook met een mes hebben gedreigd.

Psychisch onderzoek
Wat er precies is gebeurd die dag, werd in de rechtszaal nog niet duidelijk. Het onderzoek naar de zaak loopt nog. Op basis van het psychische onderzoek naar L. heeft de aanklager alvast besloten dat ze hem wil laten observeren in het Pieter Baan Centrum (PBC).

"Volgens de deskundigen gaf hij zo beperkt antwoord op hun vragen, dat ze geen inzicht hebben gekregen in zijn psyche. Dat moet dus in het PBC gaan gebeuren, als het aan mij ligt." Het is nog niet bekend wat de rechtbank daarvan vindt, dat komt in een volgende zitting aan bod.

Opleiding uitgesteld
L. en zijn advocaat vroegen om hem nu uit voorarrest vrij te laten. De Almeerder -die de aanklacht ontkent- moet voor zijn zieke moeder zorgen en wil beginnen aan zijn opleiding, die door deze rechtszaak moest worden uitgesteld.

"Ik wil overal wel aan meewerken, als ik mijn leven buiten maar weer kan oppakken. Nu ligt alles stil", zei hij. Als het nodig is, houdt hij contact met de Reclassering, volgt een behandeling en houdt hij zich aan een contactverbod met het vermeende slachtoffer. "Maar dan wil ik ook graag dat zij uit mijn buurt blijft", merkte hij daarover op.

Voorlopig is dat allemaal nog niet aan de orde, de rechtbank vindt dat L. in zijn cel moet blijven. De verdenkingen zijn wat de rechters betreft ernstig genoeg om hem nog niet vrij te laten.

De officier moet wel laten onderzoeken wat de risico’s zijn van een voorlopige vrijlating en wat nodig en mogelijk is om zijn rechtszaak in vrijheid af te kunnen wachten.

Op 19 juli staat de zaak opnieuw pro forma op de rol.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel