Bijna 60 vluchtelingen aan het werk door Almeerse pilot
Zo'n 60 vluchtelingen die in Almere worden opgevangen zijn afgelopen jaar via een pilot aan passend werk geholpen. Dat zegt uitzendbureau Randstad dat spreekt over een succes. Randstad hielp de statushouders en asielzoekers aan werk door een samenwerking met de gemeente Almere en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).
In totaal was er plek voor 100 vluchtelingen die begeleid konden worden naar een baan. Volgens Rogier Schweitzer van Randstad is het resultaat van zo'n 60 procent erg goed te noemen. "Er is veel koudwatervrees bij deze doelgroep", zegt hij.
Het doel van de proef was om statushouders met een verblijfsvergunning niet alleen bestaande vacatures te laten invullen zoals tot nu toe gebeurde. Ook moesten asielzoekers zonder vergunning mee kunnen doen. De vluchtelingen vonden onder meer werk in de horeca, logistiek, IT, bouw en in de detailhandel.
Het was geen vanzelfsprekendheid in tijden van krapte op de arbeidsmarkt, benadrukt Schweitzer. Volgens hem hangt er een 'politiek randje' aan vluchtelingen maar heeft de komst van Oekraïners ook wat voor hen betekend. "De Oekraïners werden omarmd, die hebben de deur geopend dat we ook naar ander talent toe kunnen." Veel interesse, uiteindelijk 60 plaatsingen
In eerste instantie meldden zich 170 vluchtelingen uit Almere aan voor de pilot. Alleen bleek nog niet iedereen lang genoeg in Nederland te zijn. Zo mag je pas na zes maanden werken, zegt Schweitzer.
Vervolgens bleven 100 vluchtelingen over maar sommigen vonden niet de juiste plek. Ook verhuisden asielzoekers of was hun Nederlands niet goed genoeg.
Uiteindelijk zijn 54 statushouders en vluchtelingen aan het werk gegaan, zes moeten nog beginnen en houden recht op begeleiding. De verhouding asielzoeker-statushouder is gelijk, zegt Schweitzer.
Mogelijk ook samenwerking elders in Nederland
Randstad stelt dat de versterkte samenwerking succesvol was. "De begeleiding startte eerder dan dat men een woning betrok, we hebben maatwerk kunnen leveren en meer gekeken naar passend werk."
Een evaluatie volgt nog maar het uitzendbureau wil de goede ervaringen in Almere nu al elders in het land gaan inzetten. Zo is Schweitzer daarover onder meer in gesprek in Zuid-Holland en Limburg.
Evenement over ervaringen én banenmarkt
Donderdagmiddag volgt in evenementenhal Marcfait in Almere Stad nog een zogenoemd 'activatie-event'. Werkgevers, de Almeerse wethouder Froukje de Jonge en een statushouder vertellen die middag over hun ervaringen. Ook komen meerdere bedrijven en vluchtelingen naar het evenement. Daarmee hoopt Randstad dat ze iets voor elkaar kunnen betekenen.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Modelbouwbeurs op Urk trekt duizenden liefhebbers
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberRijen dik stonden bezoekers zaterdag voor Sporthal De Vlechttuinen op Urk. Het is de derde keer dat op die locatie de Hobby- en Modelbouwbeurs is georganiseerd. Uit heel het land komen liefhebbers van...
-
Sophie bouwt Urk na met LEGO-steentjes
URK • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberSteeds verschillende steentjes op elkaar zetten totdat er herkenbare ontwerpen ontstaan. Urker Sophie van den Berg kan de vuurtoren van Urk, kotters en vissershuisjes maken van LEGO-steentjes. "Urk va...
-
Otter is definitief thuis in Almere
ALMERE • Za 21 december • Zaterdag 21 decemberDe otter heeft zich definitief gevestigd in Almere. Dat concludeert stadsecoloog Ton Eggenhuizen. Daarmee komt de otter in heel Flevoland voor. De eerste sporen van de otter stammen uit 2015. Dat was...