Statushouder Abdul-Fatah is dolblij dat hij eindelijk aan het werk kan
De druk op de politiek om asielzoekers in Nederland eerder en het hele jaar te laten werken, neemt toe. De Tweede Kamer heeft maandag gedebatteerd of de regels versoepeld kunnen worden, maar kwam er nog niet uit.
Duizenden asielzoekers wachten vaak al jaren op toestemming van de Rijksoverheid om te mogen werken. Zonde, vindt Merijn Biesterveld van het Amsterdamse bedrijf Motopp. "Jaren wachten voordat je iets mag doen? Ik kan het me niet eens voorstellen. En hoe langer ze wachten, hoe groter de afstand tot de arbeidsmarkt wordt." Hij zegt dat het ook voordelig is voor de maatschappij als asielzoekers eerder aan het werk mogen. "Dit kost alleen maar geld. Als mensen aan het werk gaan, dan dragen ze ook bij."
Biesterveld werkt samen met de gemeente Almere, het COA en uitzendbureau Randstad. Zij hebben een proef, waarbij asielzoekers worden gekoppeld aan een werkgever. Het project bestaat al langer, maar is alleen bedoeld voor statushouders. Dat zijn asielzoekers met een verblijfsvergunning. Het unieke in Almere is, dat ook asielzoekers zonder vergunning mee kunnen doen. Deze groep mensen mag een beperkt aantal weken per jaar werken.
De 28-jarige Abdul-Fatah Soroush uit Afghanistan is door de gemeente Almere gekoppeld aan Motopp en heeft daar vandaag zijn eerste werkdag. "Heel spannend, ik ben heel blij om hier te zijn. Ik heb mijn collega’s ontmoet. Het zijn heel aardige mensen en ik ben heel blij om eindelijk te beginnen." Soroush studeerde in Zwitserland en Amerika en is sinds 2018 in Nederland. Hij kwam in de asielprocedure terecht toen de Taliban in 2021 opnieuw aan de macht kwam in Afghanistan en Abdul-Fatah niet kon terugkeren naar zijn thuisland.
Fatah wil graag bijdragen aan de maatschappij. Dat is makkelijker geworden nadat hij eerder dit jaar een verblijfsvergunning heeft gekregen. Toch lukt het hem niet om werk te vinden dat passend is bij zijn opleiding. "Ik heb mijn bachelors in internationale betrekkingen gedaan in de Verenigde Staten. En in Nederland heb ik Milieu en Sociologie gestudeerd." Om zo snel mogelijk mee te kunnen doen op de Nederlandse arbeidsmarkt, heeft hij zich ook verdiept in IT.
Bij Motopp volgt Soroush drie maanden lang een cursus. Daarna wordt hij bij een opdrachtgever in de IT-sector geplaatst. Motopp hoopt dat die opdrachtgever na een jaar het dienstverband overneemt. Biesterveld claimt dat dit in 95 procent van de gevallen lukt.
Saroush denkt niet dat hij aan werk was gekomen zonder hulp van de gemeente Almere, Randstad en het COA. "Ik heb zelf geprobeerd om een baan te vinden en ik vond het heel moeilijk. Zonder die pilot zou het nog moeilijker zijn denk ik.
Tweede Kamer
De Tweede Kamer debatteerde maandag over mogelijkheden om de regels voor asielzoekers te versoepelen. Momenteel moeten ze aan veel voorwaarden voldoen. Zo mogen ze pas na 6 maanden werken en niet langer dan 24 weken. D66 wil dat deze regels verdwijnen, zodat asielzoekers net zo snel kunnen integreren als Oekraïners.
Asielstaatssecretaris Eric van der Burg is "niet positief" over het voorstel. Hij vindt het noodzakelijk om eerst grip te krijgen op migratie voordat andere zaken voor asielzoekers kunnen worden geregeld. Het Kamerdebat gaat op een later moment verder.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Nieuwsoverzicht 05/02 | Abed terug in Nederland • 'Haven moet dorp blijven'
FLEVOLAND • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariGoedenavond. Elke doordeweekse dag rond 19.00 uur informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag. Met vandaag: • Abed al Attar weer veilig in Almere:...
-
Omleiding stuurt fietsers in Swifterbant de sloot in
SWIFTERBANT • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariEen fietsomleiding in Swifterbant zorgt bij fietsers voor veel verwarring. Omdat er werkzaamheden zijn op het industrieterrein, moeten mensen via een alternatieve route het fietspad bij de Dronterringweg...
-
Deze flitspaal leverde vorig jaar de meeste boetes op
FLEVOLAND • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariDe flitspaal op de Larserdreef in Lelystad leverde vorig jaar opnieuw de meeste boetes op. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau. De paal die staat in de richting van het centrum...