Asielzoekers in Almere makkelijker aan het werk
De gemeente Almere, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), en uitzendbureau Randstad gaan passend werk zoeken voor asielzoekers die in het AZC verblijven. Het gaat om een proef met 100 deelnemers.
Het project bestaat al langer maar is tot nu alléén bedoeld voor statushouders met een verblijfsvergunning. Uniek in Almere is dat ook asielzoekers zonder vergunning mee kunnen doen. Dat betekent dat hen betaald werk wordt aangeboden. Daarbij krijgen ze hulp en begeleiding. Het werk dat de asielzoekers gaan doen varieert van IT-medewerker tot een baan in de horeca.
In de zomer volgt een evaluatie. Als de resultaten positief zijn, rolt het COA het experiment uit naar andere steden.
Tijdens de evaluatie zal ook gekeken worden of het aanpassen van bestaande regelgeving nodig is. Nu is het zo dat asielzoekers slechts 24 weken per jaar mogen werken.
'De juiste plek'
Normaal gesproken worden werkzoekende statushouders gekoppeld aan bestaande vacatures. Met deze proef willen de gemeente en het COA op voorhand op zoek gaan naar werk dat bij de deelnemers past. "Het zijn allemaal verschillende mensen, van hoogopgeleid tot laagopgeleid. Er is heel veel werk in Nederland. Wij willen kijken naar hun ambities, kennis en ervaring en daarop de juiste plek vinden," zegt Ronald Smallenburg van het COA.
Inmiddels zijn de eerste deelnemers gekoppeld aan een aantal werkgevers. Volgens wethouder De Jonge van de gemeente Almere is werken belangrijk voor asielzoekers. "Betaald werken gaat over meedoen, je van waarde te voelen. Want werk geeft structuur en zin aan de dag. Dat geldt voor iedereen, dus ook voor mensen die huis en haard moeten verlaten om veilig te zijn. Om die reden is deze pilot een mooie stap."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Omleiding stuurt fietsers in Swifterbant de sloot in
SWIFTERBANT • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariEen fietsomleiding in Swifterbant zorgt bij fietsers voor veel verwarring. Omdat er werkzaamheden zijn op het industrieterrein, moeten mensen via een alternatieve route het fietspad bij de Dronterringweg...
-
Deze flitspaal leverde vorig jaar de meeste boetes op
FLEVOLAND • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariDe flitspaal op de Larserdreef in Lelystad leverde vorig jaar opnieuw de meeste boetes op. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau. De paal die staat in de richting van het centrum...
-
'Fraudegevoelig pasje' voor recyclingperrons roept vragen op
ALMERE • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariInwoners van Almere hebben recent een brief van de gemeente ontvangen met daarin een papieren toegangspas voor de drie recyclingperrons in de stad. De keuze voor een papieren toegangspas roept vragen...