Bezorging van stempassen mogelijk aangepast na fout met passen in NOP

NOORDOOSTPOLDER • Ma 8 april 2024 | 15:52 • Maandag 8 april 2024 | 15:52

Nadat in Noordoostpolder vorig jaar honderden stempassen verkeerd werden bezorgd, wil minister Hugo de Jonge onderzoeken of de bezorgtijd van de stempassen voortaan verruimd kan worden. Dat schrijft hij in een evaluatie van de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar.

Nu is het zo dat mensen hun stempas via de gemeente uiterlijk twee weken voor de verkiezingen thuis ontvangen. Als dat niet goed is gegaan, kunnen ze in hun gemeente een vervangende stempas aanvragen. Als ze dat schriftelijk doen, moet dat uiterlijk vijf dagen voor de verkiezingen binnen zijn.

In Noordoostpolder werden er ruim 700 nieuwe stempassen aangevraagd en daarna konden 40 inwoners alsnog niet stemmen.

Verkeerde sorteercode
Alle stempassen kregen voor de bezorging door PostNL een verkeerde sorteercode. De kans was aannemelijk dat stemgerechtigden een stempas van iemand anders hadden gekregen of helemaal geen exemplaar hadden gehad.

Ook in andere gemeenten in Nederland ging het niet goed. In de meeste gevallen werden nieuwe, vervangende stempassen op tijd bezorgd, maar in andere gevallen is volgens De Jonge gebleken dat ook deze vervangende pas niet of niet op tijd werd bezorgd.

Druk
Volgens de minister tonen de afgelopen verkiezingen aan dat de (tijdige) bezorging van de stempassen onder druk staat. "De Kiesraad en de NVVB wijzen daar in hun evaluatieadviezen op en wijzen erop dat dat ook geldt voor de bezorging van vervangende stempassen", aldus De Jonge in de evaluatie.

De minister schrijft dat hij ook in gesprek is gegaan met PostNL om aandacht te vragen voor de tijdige bezorging van stempassen, vervangende stempassen, kiezerspassen en schriftelijk volmachtbewijzen.

"Het is immers van groot belang dat iedere kiesgerechtigde in de gelegenheid wordt gesteld om te stemmen." In een toelichting zegt zijn woordvoerster dat de termijn van twee weken voor de verkiezingen blijft staan, maar dat de documenten mogelijk eerder worden verstuurd.

Voldoende vertrouwen
In juni worden de verkiezingen voor het Europese Parlement gehouden. Een woordvoerder van de gemeente Noordoostpolder laat weten dat de drukker van de stempassen voor Noordoostpolder maatregelen heeft genomen na de fout. "Wij hebben hierdoor voldoende vertrouwen om dit jaar de drukopdracht weer aan de drukker te geven", zegt de woordvoerder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel