Gemeentehuis extra geopend om vervangende stempas aan te kunnen vragen

NOORDOOSTPOLDER • Do 16 november 2023 | 22:40 • Donderdag 16 november 2023 | 22:40

De balies in het gemeentehuis van Noordoostpolder gaan vrijdagmiddag en zaterdag extra open voor het aanvragen van een vervangende stempas. Dat gebeurt vanwege een codefout op stempassen in Noordoostpolder. Door die fout gaat de bezorging van de stembewijzen niet goed. Passen komen later aan, op het verkeerde adres of helemaal niet.

Het probleem werd vorige week woensdag ontdekt. De oorzaak is dat de drukker een verkeerde sorteercode voor PostNL heeft gedrukt, liet de gemeente Noordoostpolder weten. Daarop werd inwoners gevraagd hun stempas voor de Tweede Kamerverkiezingen te controleren.

Als de gegevens niet kloppen kunnen stemgerechtigden tot en met vrijdag 17 november middernacht online een nieuw stembewijs aanvragen via de website van de gemeente. Daarna kan het alleen nog maar tot en met dinsdag 21 november 12:00 uur bij de balie van het gemeentehuis. Deze is dus nu extra vaak open.

Grootte van probleem is niet duidelijk
Dinsdag liet de gemeente al weten een opening in het weekeinde te overwegen als een grote groep inwoners zou zijn getroffen. Een dag later bleek dat 400 stemgerechtigden al een nieuwe pas hadden aangevraagd. Sinds zaterdag zijn dat er 666. Het aantal getroffen inwoners is nog niet bekend. Ook is niet duidelijk in welke wijken en dorpen het probleem speelt.

Volgens de Kiesraad is een dergelijke situatie nog niet eerder voorgekomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel