Legaal geteelde Almeerse wiet: "Ik ben ervan overtuigd dat dit de toekomst is"

ALMERE • Zo 24 maart 2024 | 20:18 • Zondag 24 maart 2024 | 20:18

Op 17 juni gaat de vlag uit bij de coffeeshop in Almere Stad. Vanaf die dag mag daar namelijk legaal wiet verkocht worden die ook nog eens legaal geteeld is. "En wat het extra bijzonder maakt, is dat het om softdrugs gaat van cannabisplanten uit een Almeerse kas", vertelt coffeeshopeigenaar en legale wietteler Bart Vollenberg.

Vollenberg was er als de kippen bij, toen er mensen gezocht werden die mee wilden doen aan een experiment om cannabis te telen. Sinds een paar maanden doet hij dat ook daadwerkelijk in Almere. Van delen van de cannabis- of hennepplant worden wiet en hasj gemaakt.

Al een paar keer geoogst
"We zijn aan het opbouwen. Inmiddels hebben we planten staan. En er is al een paar keer geoogst voor de eerste testen en verkoop. Nu duidelijk is dat de proef doorgaat, kunnen we opschalen”, vertelt de trotse Vollenberg.

Hij vecht al jaren voor legale teelt. Bart is niet gelukkig met de gedoogconstructie, maar hij wil wel graag softdrugs verkopen in zijn shops.

Vollenberg bij de plantjes

Gedoogbeleid
In Nederland wordt de verkoop van kleine hoeveelheden wiet of hasj gedoogd vanuit zogenoemde coffeeshops. Die naam is verwarrend, omdat er geen koffie, maar softdrugs worden verkocht.

In Flevoland zijn drie van dit soort shops. Eén in Lelystad en twee in Almere. Groot probleem is dat winkels de softdrugs niet mogen inkopen. Sterker nog: ze mogen niet eens geteeld worden voor de handel. Deze wonderlijke constructie zorgt ervoor dat er op veel plekken illegale kwekerijen zijn. Daar worden stiekem planten gekweekt, om de shops te kunnen bevoorraden.

De overheid strijdt al jaren tegen de kwekerijen. Ze worden geregeld opgerold, maar het is vechten tegen de bierkaai. Want de verkoop bij de coffeeshops gaat altijd door. De overheid en ook veel coffeeshop-eigenaren wilden dat het anders geregeld werd. Daarom is het huidige experiment met legale wietteelt en -verkoop gestart.

Door de legalisering wordt inzichtelijker wat er precies in de joint zit die iemand opsteekt. Op een paar plekken in het land wordt 'eerlijke' wiet geteeld die in 10 gemeenten mag worden verkocht. Almere is één van die gemeenten.

Alles wat de Almeerse teler nu doet, wordt met argusogen gevolgd door verschillende overheidsdiensten. Elk zaadje, elk plantje en alle opbrengst moet worden verantwoord. "De hele keten is gesloten. Alles moet duidelijk zijn." Vollenberg noemt de samenwerking met de overheid prettig. "Als er dingen echt onwerkbaar, zijn, zoeken we samen naar een oplossing".

Elke plant heeft zijn unieke code

Veel bezoek
De Almeerse cannabiskweker krijgt veel aandacht van binnen- en buitenlandse media. "De Britse BBC heeft hier uren gefilmd en geïnterviewd." Die aandacht is fijn. Het stelt Vollenberg in staat om te laten zien wat hij precies doet. En dat daar niks schimmigs aan is. Toch kost de belangstelling van journalisten ook veel tijd. "Voorlopig laat ik daarom niemand meer binnen", stelt Vollenberg.

Na de uitzending van de BBC kreeg de teler trouwens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit te horen dat hij in dat programma te wervend over wiet had gepraat. Ook waren er zakjes wiet in beeld, terwijl dat eigenlijk niet mocht. Toppen van de cannabisplant waren volgens de NVWA ook te expliciet te zien geweest. Dat mag ook niet meer. “Volgens de autoriteit krijgen mensen dan zin in een joint.” De teler kijkt bedenkelijk bij de opmerkingen, maar hij respecteert de aanwijzingen wel.

Bloemtoppen mogen niet in beeld

Naast media heeft Vollenberg ook een groot deel van de Almeerse gemeenteraad over de vloer gehad. Ook de burgemeester en mensen van het hennepteam van de politie hebben rond kunnen kijken. Dat zijn de mensen die normaal gesproken in actie komen als er ergens een wietkwekerij ontdekt wordt. "Dat was extra mooi, omdat hier inmiddels ook mensen werken die eerder in de illegale teelt zaten. Het zijn twee werelden die elkaar opeens ontmoeten in een legale kwekerij", glimlacht Vollenberg.

Dat er juist mensen werken die eerder in de illegale handel zaten, is volgens Vollenberg niet raar: "Om een goede kwaliteit planten te krijgen en daar het juiste mee te doen voor een goede productie, is best ingewikkeld. Daar heb je kenners voor nodig."

'Kwaliteit wordt beter'
Nu de wiettelers te tijd krijgen om in alle rust met de cannabis aan de gang te gaan, hoopt Vollenberg een steeds betere kwaliteit softdrugs te kunnen maken. “We kunnen nu legaal onderzoek doen. En bijvoorbeeld hulp vragen aan een universiteit. De ontwikkeling staat nog echt in de kinderschoenen”, denkt Vollenberg.

Cannabis of hennep

'Straks ook btw op wiet'
De Almeerse teler denkt dat legale kweek dé toekomst is. Nu is de kostprijs van de eindproducten nog hoog, door al het onderzoek en door aanpassingen. Maar Vollenberg is ervan overtuigd dat de prijs straks dusdanig laag wordt, dat illegale kweek niet meer interessant is. "Je zult zien dat er straks gewoon btw en accijnzen op wiet en hasj komen. Dat is nu niet zo, omdat het nog illegaal is en dus niet kan. Maar straks zal wiet nog meer sociaal geaccepteerd worden als een genotsmiddel. En zal de zweem van criminaliteit verdwijnen.” Het huidige experiment duurt in ieder geval vier jaar en kan daarna nog worden verlengd.

De kas

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel