Almeerse wietteler beleeft historische dag met start verkoop legale cannabis

ALMERE • Vr 15 december 2023 | 13:59 • Vrijdag 15 december 2023 | 13:59

Na jaren van voorbereiding is vrijdag voor het eerst in Nederland legaal geteelde wiet verkocht. Almeerder Bart Vollenberg is met zijn bedrijf Aardachtig één van de drie door de overheid aangewezen cannabistelers. Hij levert wiet aan coffeeshops in Breda en Tilburg die meedoen aan deze proef.

"Een heel bijzondere dag, een historisch moment", zegt Vollenberg. Hij was erbij toen demissionair minister Kuipers van Volksgezondheid vrijdagochtend in Breda de eerste doos met legale wiet in ontvangst nam.

Tientallen kilo's
Vollenberg levert nu zes soorten wiet. Daar komt straks meer bij, onder meer hasj. De hoeveelheden zijn nu nog beperkt. "Het gaat nu om enkele tientallen kilo's. Dat wordt langzaam meer."

Het is vooral het op orde krijgen van de systemen om alles te kunnen verantwoorden en te registreren dat veel tijd en aandacht vergt, vertelt Vollenberg. "Er zijn nu bijvoorbeeld nog veel administratieve handelingen. Dat moet efficiënter."

Het gaat om een test van een half jaar in Breda en Tilburg. De overheid heeft tien telers een vergunning gegeven om wiet te telen. Drie zijn daar nu klaar voor, de rest nog niet. "Het is complex om aan alle regels te voldoen", weet Vollenberg.

Moeilijk om bankrekening te krijgen
Een van de zaken waar hij tegenaan liep was het krijgen van een bankrekening. Dat was niet makkelijk door terughoudendheid bij de banken. "Dat duurde 2,5 jaar." Ook laat hij weten al een stuk of tien inspecties te hebben gehad.

Het is de bedoeling dat uiteindelijk in elf gemeenten legale wiet gekocht kan worden. Almere is een van die gemeenten. Vollenberg denkt vanaf 2025 op zijn blowboot legaal geteelde wiet te kunnen verkopen.

Prijsverschil met de gedoogde producten is er volgens Vollenberg "nauwelijks". Hij wil graag marktconform zijn, al denkt hij dat de consument ook wel iets meer wil betalen voor wiet die 100 procent 'schoon' is. Het grote verschil in kosten met de illegale telers is dat hij wél betaalt voor zijn stroom. "Want die stelen doorgaans elektriciteit."

Waar Vollenberg op hoopt, is dat de legale markt straks richting "normale tuinbouw" beweegt. Een eerste stap heeft hij daarin al gezet door zijn bedrijf aan te melden bij LTO, de ondernemersorganisatie voor boeren en tuinders. "Ik werd er met open armen ontvangen." Daarmee is Aardachtig volgens hem de eerste cannabisteler binnen LTO.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel