Gemeente Lelystad wil dat op nieuwe locatie arbeidsmigranten iedereen een eigen kamer heeft

LELYSTAD • Za 16 maart 2024 | 11:46 • Zaterdag 16 maart 2024 | 11:46

Arbeidsmigranten die gehuisvest gaan worden in Lelystad moeten allemaal een eigen kamer krijgen. Dat laat de gemeente Lelystad weten. Op dit moment zijn er plannen voor de huisvesting van minimaal 3000 arbeidsmigranten op twee plekken in de stad.

De gemeente Lelystad wil dat die plekken gaan voldoen aan de zogenoemde Roemernorm en de SNF-norm. De Roemernorm stelt de eis van een kamer per persoon. Maar zegt ook dat het contract voor werk en huur losgekoppeld worden van elkaar. Daardoor verliest een arbeidsmigrant niet automatisch ook zijn woonruimte als hij stopt met werken.

Bij de SNF-norm draait het vooral om regels rondom bezetting, ruimte, daglicht en verwarming. Maar er worden ook normen gesteld aan het sanitair, hygiëne, voorzieningen, (brand)veiligheid, onderhoud. Ook moet een slaapkamer minimaal 3,5 vierkante meter per persoon hebben.

Welke plannen zijn er?
Op dit moment zijn er twee plekken voor huisvesting van arbeidsmigranten. Eén van de plannen is om een campus te bouwen naast het Van der Valk hotel. Daar moeten zo'n 2500 arbeidsmigranten komen. De andere plek is in het nieuwe stadsdeel ZuiderC. Daar wil Level One plek maken voor 600 arbeidsmigranten en 400 spoedzoekers. Dat kan opgeschaald worden naar 3000 mensen in totaal. De komende maanden wordt de haalbaarheid van beide plannen onderzocht.

De gemeente laat verder weten dat het uitgangspunt is dat arbeidsmigranten ook worden ingeschreven in de gemeente. Vorige maand bleek dat veel arbeidsmigranten niet in beeld zijn bij de gemeente, omdat ze niet zijn ingeschreven. Over de inschrijving moeten nog wel afspraken worden gemaakt met de initiatiefnemers achter de huisvesting, zodat er een werkbaar proces van in- en uitschrijvingen komt.

Lees ook: Honderden arbeidsmigranten onder de radar, gemeenten weten niet waar ze zijn

Hoe de gemeente de normen heeft vastgelegd is onduidelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel