EBS: 'Aanwas nieuwe buschauffeurs ligt op schema'

FLEVOLAND • Wo 6 maart 2024 | 20:45 • Woensdag 6 maart 2024 | 20:45

Het lukt vervoersmaatschappij EBS om nieuwe buschauffeurs te werven. Volgens een woordvoerder gaat het goed met de aanwas. "Als we deze lijn doortrekken, dan hebben we aan het eind van het jaar voldoende chauffeurs om de gewone dienstregeling te kunnen rijden." Precieze cijfers wil EBS niet geven.

EBS kan op dit moment in Flevoland geen volwaardige dienstregeling rijden. Daar zijn verschillende oorzaken voor, maar het bedrijf geeft zelf aan dat een tekort aan buschauffeurs het grootste probleem is.

De problemen ontstonden al direct nadat EBS in december in Flevoland begon. De vervoersmaatschappij heeft een contract met de provincie, maar dat wordt niet nagekomen. Er moest daardoor een sobere dienstregeling komen, de provincie dreigde met forse boetes en EBS "moest snoeihard nieuwe chauffeurs gaan werven", zei topman Wilko Mol drie weken geleden. Hij bood toen zijn excuses aan voor de problemen.

Lees ook: Kon EBS de problemen in het busvervoer echt niet zien aankomen?

EBS doet die werving op verschillende manieren. De vacatures voor buschauffeur zijn bij vijf verschillende uitzendbureaus uitgezet. Dat zijn er vier meer dan voorheen. Via die bureaus kunnen werkzoekenden ook een opleiding tot buschauffeur volgen, die deels door de maatschappij wordt betaald.

Voor het eerst zelf op zoek
EBS zegt nu voor het eerst ook zelf actief te zoeken naar nieuwe buschauffeurs. "Dat is nieuw, eerder was dat niet nodig. We hebben alle registers opengetrokken." Zo staat er een advertentie op de eigen website.

Flevolandse geïnteresseerden moeten zich daar overigens niet af laten schrikken door de tekst dat de baan in de regio IJssel-Vecht is. De standplaatsen zijn in Lelystad, Harderwijk of Nagele, want dat zijn drie vestigingen waar een tekort aan chauffeurs is. Op de websites van de verschillende uitzendbureaus worden die Flevolandse vestigingen wel duidelijk aangegeven.

Ook zegt een woordvoerder dat werknemers van EBS een bonus krijgen als ze nieuwe chauffeurs aandragen, er gesprekken zijn met verschillende onderwijsinstellingen en de maatschappij zich presenteert op banenbeurzen.

Geen effect op afgeschaalde dienstregeling
Een deel van de nieuwe aanwas volgt nu nog de opleiding tot buschauffeur, een ander deel zou direct aan de slag kunnen. Om hoeveel mensen het gaat, wil EBS niet zeggen.

Wel geeft een woordvoerder aan dat de nu afgeschaalde dienstregeling niet eerder dan aan het einde van het jaar zal worden teruggedraaid. Ook als er eerder voldoende buschauffeurs zijn, zal pas in december weer een volwaardige dienstregeling worden gereden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel