Omwonenden: 'Gesjoemel met aanleg MTB-route Roggebotzand'
Omwonenden van het stiltegebied Roggebotzand bij Dronten beschuldigen de provincie van gesjoemel bij de aanleg van een fietsroute voor mountainbikers door het bos. Volgens hen is er gehandeld in strijd met de regels.
Dat stellen de ongeveer vijf omwonenden eind januari in een brief aan gedeputeerde Harold Hofstra en Provinciale Staten. Ze wijzen de provincie er allereerst op dat ze nooit echt antwoord hebben gehad op een brief van april vorig jaar.
Destijds waren de omwonenden al verrast dat er midden in het stiltegebied op wandelpaden in het bos van het Roggebotzand een mountainbikeroute werd aangelegd. Volgens de omwonenden, onder wie veel boeren, verstoren de recreanten de reeën in het bos. Die vluchten vervolgens naar de akkers en zorgen daar voor schade aan gewassen.
Stukken opgevraagd
De omwonenden hebben de afgelopen tijd diverse stukken opgevraagd bij de provincie op basis van de Wet Open Overheid. Daaruit concluderen ze dat de aanleg van de MTB-route helemaal niet had gemogen. "Onze vermoedens zijn bevestigd dat er wordt gesjoemeld met de regels," schrijft Johan Huijbregts. Zo blijkt uit de stukken dat er nooit een onafhankelijk onderzoek is gedaan naar de gevolgen voor de flora en fauna, terwijl dat volgens de omwonenden wel had gemoeten.
Ook zijn vijvertjes en plassen om het bos te vernatten gedeeltelijk weggehaald, hoewel die eerder met Europese subsidie zijn aangelegd. Op die plek liggen nu wat Huijbregts "attracties" noemt voor MTB'ers, die volgens hem inmiddels vanuit het hele land naar het bosgebied komen. Zo is er een pad met kasseien aangelegd onder het mom van onderhoud, zegt Huijbregts.
Verder zou Staatsbosbeheer als eigenaar van het bos grond voor de fietsroute hebben verkocht aan de stichting MTB Roggebotzand. Volgens de omwonenden mag dat niet, omdat het gebied deel uitmaakt van de ecologische hoofdstructuur van verschillende natuurgebieden.
Compensatieregeling
De bewoners rondom het Roggebotzand zijn ook boos dat de provincie hen maar beperkt wil compenseren voor schade aan gewassen door edelherten en reeën. De akkers vallen in een bufferzone rondom het natuurgebied.
Boeren komen alleen voor een beperkte schadevergoeding in aanmerking, als ze eerst zelf maatregelen nemen om wild te verjagen. Rasters en gaas mogen wel, een knalapparaat om dieren af te schrikken mag niet nabij het stiltegebied.
Het steekt de omwonenden dat zij gewasschade lijden, doordat de reeën het bos ontvluchten vanwege de mountainbikers in een stiltegebied. Ook had het de provincie gesierd als ze de compensatieregeling en de bufferzone vooraf met de omwonenden had besproken in plaats van die afgelopen november af te kondigen.
De bewoners hopen dat de provincie nu wel op hun zorgen reageert.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Provinciale Staten willen dat Metropoolregio harder loopt voor problemen stroomnet
FLEVOLAND • Do 21 november • Donderdag 21 novemberProvinciale Staten van Flevoland vinden dat er binnen de zogeheten Metropoolregio Amsterdam (MRA) meer werk gemaakt moet worden van de capaciteitsproblemen met stroomnetwerken. De MRA lijkt hiervoor n...
-
Als het aan Flevolandse franchisenemers ligt, verdwijnt Blokker niet uit het straatbeeld
FLEVOLAND • Do 21 november • Donderdag 21 novemberDe Blokker-filialen in Dronten, Emmeloord en Almere Muziekwijk willen samen met 42 andere filialen in het land een zelfstandige doorstart maken, als dat het hoofdkantoor van Blokker niet lukt. Het zij...
-
KRNM Urk krijgt nieuwe reddingboot, maar is er niet blij mee
URK • Do 21 november • Donderdag 21 novemberDe Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) op Urk krijgt een nieuwe reddingboot, maar daar is de organisatie allerminst blij mee. Dat zegt woordvoerder Kees Brinkman van de landelijke KNRM...