'Reeën vluchten het bos uit door mountainbikers'

DRONTEN • Ma 15 mei 2023 | 6:31 • Maandag 15 mei 2023 | 6:31

Hoe kan een deel van het bos dat als stiltegebied is aangewezen overgenomen worden door mountainbikers? Die vraagt stelt Johan Huijbregts zich. De Drontenaar woont op een boerderij naast het Roggebotzand. In dit bos is een ruim twintig kilometer lange mountainbikeroute aangelegd die per jaar tienduizenden keren gefietst wordt.

"Ik heb namens de omwonenden een brief gestuurd naar Provinciale Staten en om duidelijkheid gevraagd. Want ik, en veel van mijn buren, hebben veel overlast door de drukte in het bos. We hebben steeds vaker last van reeën die het bos ontvluchten en op onze akkers schade aanrichten. Zo knabbelen ze graag aan tulpen en ook jonge boompjes moeten het ontgelden. De dieren voelen zich blijkbaar steeds minder veilig in het bos. En ik denk dat dat door de mountainbikers komt", vertelt Huijbregts.

Huijbregts zegt dat hij contact heeft gehad met Stichting Roggebotzand. Deze stichting legt de paden aan. Dat mag van Staatsbosbeheer, de eigenaar van de grond. "Beide organisaties vinden dat het aanleggen van de route in het stiltegebied kan. Dat er veel fietsers op af komen, vinden ze ook geen probleem, want die maken geen lawaai. Maar ik ben het daar niet mee eens. Er is weliswaar weinig lawaai maar de rust is wel weg. Voor de dieren, maar ook voor andere gebruikers van het bos."

Een deel van het bos is stiltegebied

Onderhoud
"Ik heb al eerder gevraagd of het aanleggen van de route zomaar kan in een stiltegebied. Het antwoord dat ik krijg is dat het gaat om 'onderhoud'. Maar onderhoud is toch iets anders dan het aanleggen van een heel nieuw pad dat bestaat uit grote stenen?", vraagt Huijbregts zich hardop af.

Prima volk
Huijbregts benadrukt dat de meeste mountainbikers die hij tegenkomt erg aardig zijn. "Maar het zijn er gewoon te veel!", besluit Huijbregts. De Drontenaar heeft nog geen reactie van de provincie gekregen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel