Bewoners Oosterwold: Gemeente had ons moeten betrekken bij plannen verslaafdenopvang

ALMERE • Di 23 januari 2024 | 22:43 • Dinsdag 23 januari 2024 | 22:43

Bewoners van Oosterwold voelen zich totaal gepasseerd door de gemeente Almere wat betreft de plannen voor een verslaafdenopvang in hun wijk. Dat schrijven ze in een brief aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders.

Volgens de bewoners is er van tevoren niet met hen gesproken en kwam het nieuws dan ook totaal onverwachts. Zij willen dat de gemeente het plan heroverweegt en teruggaat naar de tekentafel. Het college maakte 10 januari bekend een verslaafdenopvang van Domus in Oosterwold te willen plaatsen.

'Niet betrokken'
De bewoners schrijven dat de gemeente hen kort van tevoren per brief informeerde over het voornemen om de verslaafdenopvang in de buurt te plaatsen. Volgens de schrijvers van de brief gaat de gemeente daarmee voorbij aan de Nota Burgerparticipatie, waarin de gemeente zelf stelt alle belanghebbenden te willen betrekken bij de ontwikkeling en uitvoering van plannen.

De beoogde locatie

De omwonenden hopen dat de gemeente begrijpt dat het besluit om een verslaafdenopvang te bouwen in een snelgroeiende woonwijk een vloedgolf aan emoties teweeg brengt.

Petitie
Een bewonersgroep startte een week geleden een petitie tegen het plan. Die werd in een week tijd ruim 650 keer ondertekend. De gemeente wordt hierin ook verzocht volledig af te zien van het plan om de verslaafdenopvang in Oosterwold te vestigen.

Informatieavonden
De brief wordt afgesloten met het verzoek de bezwaren serieus te nemen. "Wij hopen op een constructieve dialoog en een zorgvuldige afweging van onze bezwaren."

Wethouder Froukje de Jonge in een reactie: "We hadden weerstand wel voorzien. Dit is en blijft een groep mensen die we een plek moeten bieden, maar waar niemand het liefst in de buurt van wil wonen."

Ook stelt ze dat de gemeente de belanghebbenden alsnog betrekt. Bewoners kunnen hun zorgen alsnog uiten. "Participatie is ook vooraf in kunnen spreken in het politieke proces en daarin deelnemen."

Begin februari worden inloopmomenten over het plan georganiseerd. Bewoners worden hierover nog per brief geïnformeerd.

Uiteindelijk bepaalt de raad, zo laat de wethouder weten. "De gemeenteraad moet nog beslissen of Oosterwold de beste optie is voor de verslaafdenopvang, zoals het college heeft voorgesteld."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel