Van marktleider naar faillissement: 'Wanbeleid nekt vuilniswagenfabriek Geesinknorba'

EMMELOORD • Do 23 november 2023 | 21:33 • Donderdag 23 november 2023 | 21:33

Waarom moest vuilniswagenfabrikant Geesinknorba in Emmeloord het faillissement aanvragen? Het bedrijf was ooit de marktleider van Europa, maar nu wordt er druk gesproken met potentiële kandidaten voor een doorstart. Hoe heeft het zover kunnen komen? Meerdere leden van de ondernemingsraad (OR) wijzen naar het management van het bedrijf.

Het is woensdagmiddag, net na drie uur, als het personeel van Geesinknorba zich verzamelt in de kantine van het bedrijf. Curator Seerp Gratama neemt het woord en vertelt het personeel dat er faillissement is aangevraagd bij de rechtbank.

Voor de werknemers van het bedrijf breken nu onzekere tijden aan. Ze hebben nog geen loon ontvangen over de maand november. Wanneer ze dat krijgen is nog onduidelijk, en dat met de feestdagen in het vooruitzicht. Pieter Beuzenberg van vakbond FNV zegt dat het UWV actief handelt en vaak snel bij een bedrijf op de stoep staat om de loonverplichting van de werknemers over te nemen.

De curator heeft de werknemers gevraagd om voorlopig door te blijven werken, in afwachting van een mogelijke doorstart. In de komende weken moet blijken of die doorstart gaat lukken.

'Wanbeleid en zwak management'
Volgens meerdere leden van de OR is Geesinknorba een mooi bedrijf. De sfeer op de werkvloer is donderdag gelaten, en ze vinden het verschrikkelijk dat er een faillissement is. Toch zijn ze duidelijk over de oorzaak: die ligt volgens hen bij de oud-CEO van het bedrijf, zeg maar de algemeen directeur. "En het management is te zwak", zegt medewerker Peter Jan Schatens. "Zij hebben de CEO niet goed gecontroleerd."

De fabriekshal van het bedrijf

Hij is niet de enige die naar de oud-CEO wijst. Ook OR-leden Erik Sipkema en Anneus Vierhoven doen dat. Ze verwijten hem slecht leiderschap. "Puur wanbeleid", zegt Vierhoven. De oud-bestuurder verliet vorige maand het bedrijf en stond diezelfde maand bij de Ondernemingskamer van de rechtbank in een geschil met het bedrijf.

"Hij verdiende 200 euro per uur. Dat verdienen ze zelfs niet bij Philips", zegt Vierhoven. De OR-leden zeggen dat de voormalig bestuurder een herstructurering van het bedrijf niet van de grond heeft gekregen. In december vorig jaar werd een reorganisatie aangekondigd bij Geesinknorba waarbij 185 arbeidsplaatsen zouden verdwijnen. Ook vakbonden FNV en CNV werden geïnformeerd. "Daar is niets van terechtgekomen", zegt Schatens.

De OR-leden hadden het liefst gezien dat bij een herstructurering de managers zouden worden vervangen. Maar hun positie stond nooit ter discussie, ondanks dat het bedrijf al jaren verliest draait. Ook de vele overnames hebben het bijna 150-jaar oude bedrijf volgens de OR-leden geen goed gedaan.

Ook zegt Vierhoven dat een gedegen financiële administratie ontbreekt. De curator onderschrijft dat. Vierhoven: "De cijfers hebben we als ondernemingsraad nooit gehad dit jaar. We hadden dus ook geen mogelijkheid tot inspraak of tegenspraak. Tegen de regels in. Maar de cijfers waren volgens onze financieel directeur nog niet klaar voor ons. Teleurstellend."

150 jaar terug in de tijd
De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot vóór het ontstaan van Emmeloord en Flevoland. In 1875 begint Jacobus Geesink in Weesp met het bouwen van koetsen. En in 1915 breidt hij de werkzaamheden uit met afvalinzameling. In 1968 verplaatst Geesink de activiteiten naar het dan nog jonge Emmeloord, nadat het pand in Weesp verloren gaat bij een grote brand.

Het pand van Geesinknorba in Emmeloord

In 2000 fuseert Geesink met het Zweedse Norba tot Geesinknorba. Het bedrijf richt zich op het ontwerpen, produceren en leveren van verschillende voertuigen voor afvalinzameling. Achterladers, liftsystemen en vuilniswagens in alle soorten en maten is wat ze maken. "De Geesinknorba achterlader met de grote bak, de grote vulmond." Daar zijn de werknemers volgens Peter-Jan Schatens trots op. Hij vult aan dat de machine onverwoestbaar is. "Bij ons druk je bijvoorbeeld een bankstel in één keer weg, terwijl de concurrent daar drie keer voor nodig heeft."

Anneus Vierhoven zegt dat het na de millenniumwisseling bergafwaarts gaat met het bedrijf, na een overname door een Amerikaans bedrijf. In de afgelopen vijftien jaar wordt Geesinknorba nog eens vier keer overgenomen. In 2009 wordt het bedrijf gekocht door het eveneens Amerikaanse Private Equity House Platinum Equity. In 2012 wordt Investeringsmaatschappij Mutares eigenaar en in 2017 neemt Firion Investments uit China het bedrijf over. Met de overname door het Amsterdamse Globitas komt het bedrijf afgelopen jaar weer in Nederlandse handen.

Twee vuilniswagens gemaakt door Geesinknorba

Slecht beleid uit het verleden
Volgens bestuurder Jochem van Bueren van Geesinknorba heeft het bedrijf nog altijd last van slecht beleid uit het verleden. "Onder verschillende eigenaren zijn de financiële tekorten alleen maar groter geworden. Vorig jaar is er nog een laatste poging gedaan om de onderneming te redden met hulp van een investeerder, maar dit is helaas niet gelukt."

Bij Geesinknorba werken zo'n 400 personen. Het bedrijf is met zeven vestigingen actief in meer dan 40 landen. Op het hoofdkantoor in Emmeloord werken zo’n 300 personen. Zij hopen dat het bedrijf een doorstart kan maken.

Curator Seerp Gratama heeft de verwachting dat een doorstart ook mogelijk is. Zijn inzet is een doorstart voor het hele bedrijf, maar ook de verkoop van onderdelen van het bedrijf behoort tot de mogelijkheden. Binnen zes weken hoopt de curator meer duidelijkheid te hebben.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel