Nieuw jongerencentrum in Lelystad, inclusief tostibar

LELYSTAD • Di 23 januari 2024 | 6:15 • Dinsdag 23 januari 2024 | 6:15

"We gaan het echt heel tof maken." Met die woorden vat jongerenwerker Jettie Hijmissen de plannen samen voor een nieuw jongerencentrum in Lelystad.

De christelijke organisatie Youth for Christ start het centrum in een deel van De Pijler in de Waterwijk. Het wordt daarmee het derde jongerencentrum in de stad. De Pijler is oorspronkelijk een middelbare school uit 1984, maar wordt nu gebruikt als evangelisch kerk- en congrescentrum.

Het jongerencentrum krijgt een eigen entree en de deuren naar de gang worden verwijderd, zodat de jongeren de rest van het pand niet kunnen betreden. Om een ruimte te creëren die groot genoeg is, worden meerdere muren van de oud-lokalen verwijderd.

Gamen, praten en tosti's
Voor de jongeren worden straks verschillende activiteiten georganiseerd. Ze kunnen er gamen, luisteren naar muziek en praten met leeftijdsgenoten. Ook kunnen ze terecht bij een jongerenwerker voor ondersteuning bij persoonlijke problemen.

En als extra lokkertje komt er ook een tostibar. "Er zijn maar weinig leerlingen die nog met een broodtrommeltje naar school gaan", geeft Hijmissen als argument voor de bar. "Ze gaan heel vaak naar de Jumbo of Lidl, dus dan is dit een leuk alternatief."

Kwetsbare jongeren
Het centrum wordt door de gemeente Lelystad gefinancierd vanuit het programma 'Preventie met Gezag' van het Rijk. Dat is een programma dat moet voorkomen dat jongeren in kwetsbare wijken in de criminaliteit belanden of daar verder in afglijden.

"Daarvoor is het natuurlijk goed als er een beetje grip komt op welke jongeren er zijn", zegt Jettie Hijmissen. "Dat ze ook positieve aandacht krijgen en te horen krijgen welke kansen er zijn en dat ze waardevol zijn. Dat we kunnen voorkomen dat ze met de verkeerde mensen in aanraking komen."

Het centrum richt zich niet alleen op jongeren uit de Waterwijk, maar ook op scholieren van de nabijgelegen middelbare school Porteum. De werkzaamheden beginnen half februari, met de hoop om in april de deuren te kunnen openen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel