Vandalisme in parkeergarage centrum Dronten steeds erger, gemeente overweegt nachtelijke sluiting

DRONTEN • Wo 4 september 2024 | 19:53 • Woensdag 4 september 2024 | 19:53

De parkeergarage in het centrum van Dronten wordt mogelijk 's nachts afgesloten. Het college van burgemeester en wethouders wil dit liever niet doen, maar ziet geen andere oplossing vanwege het toenemende vandalisme in de garage.

De gemeente wil nog wel een uiterste poging doen om afsluiting te voorkomen. Daarom gaat het college het gesprek aan met omwonenden, winkeliers en De Meerpaal om te zien of er toch nog een andere oplossing is.

Al langere tijd is de parkeergarage in het centrum van Dronten een aandachtspunt van de gemeente. Er zouden veel klachten binnenkomen over overlast, vervuiling en vernielingen. Ook zouden mensen 's avonds poepen en plassen in de garage.

In 2022 overwoog de gemeente daarom al een nachtelijke sluiting, maar koos uiteindelijk voor lichtere maatregelen. Er kwam een opknapbeurt en uiteindelijk ook cameratoezicht.

Ook werd er besloten om extra boa's in te zetten, nadat een agent gewond raakte in de garage. Vlak naast hem ontplofte zwaar vuurwerk. Verder werden bordjes met 'verboden voor onbevoegden' opgehangen, die de overlast tegen zouden moeten gaan.

Dit bordje bleek weinig effectief

Drastischere maatregel bereikt
Al die maatregelen moesten een nachtelijke sluiting voorkomen. Tevergeefs: "dit punt hebben we nu bereikt", schrijft het college in zijn besluit. De eerdere maatregelen hebben niet geholpen. "Het vandalisme neemt hand over hand toe."

Volgens het college is het schoonmaken van de garage wekelijks een 'behoorlijke opgave' als gevolg van de steeds erger wordende vernielingen en besmeuringen, "Het richt zich op het verwijderen van menselijke uitwerpselen, voedselresten die op muren worden gesmeerd en aanstootgevende teksten/leuzen op de muren, maar de laatste tijd ook brandstichting en schade aan auto's." De kosten: 18.000 euro per jaar.

Patroon
Ook wordt het interieur van de garage vernield. "Het patroon dat we ontdekken is dat de vernielingen meestal plaatsvinden in het weekend tussen 22:00 uur en 05:00 uur, maar ook doordeweeks vindt het een en ander plaats."

In mei en juni is er extra gecontroleerd door de boa's, maar zij hebben geen mensen kunnen betrappen. Wel constateerden ze dat de kwaliteit van de garage snel achteruit gaat.

Aangifte doen moeilijk
"Op dit moment kost het doen van een aangifte relatief veel tijd en is een dader nauwelijks tot niet te traceren", schrijft het college. Dat ondanks nachtelijke surveillance van de politie. Worden mensen wel betrapt, dan hebben de aangiftes lage prioriteit bij de politie,

Ook is het lastig om te bepalen waar wel of geen aangifte voor gedaan moet worden, schrijft het college. De politie heeft aangegeven bij de gemeente dat deze aangiftes ook een lage prioriteit hebben.

Geen pasjes
Het college wil de garage nu dus afsluiten, van 23:00 uur tot 06:00 uur. Dat tijdstip wordt wel afgestemd met de Meerpaal, vanwege de theatervoorstellingen die daar plaatsvinden. Mensen die tijdens de afsluitingsuren nog in de parkeergarage zijn, kunnen wel naar buiten, maar mensen kunnen niet meer naar binnen.

Mensen die nu elke nacht in de garage parkeren, zullen dus een andere parkeerplek moete gebruiken. Het college schrijft dat het per nacht om zo'n 5 tot 15 voertuigen gaat, vaak dezelfde.

Een systeem met pasjes die winkeliers en omwonenden toegang moet geven, komt er niet. De gemeente vindt dat te veel werk en te duur.

Er volgt nog een gesprek met omwonenden, De Meerpaal en de winkeliers over het besluit. De Meerpaal wil geen reactie geven tot dat gesprek plaats heeft gevonden

Niets doen geen optie
Hoewel er kansen zijn dat het probleem zich naar andere plekken in Dronten gaat verplaatsen, ziet het college daar ook de voordelen van in. Zo zouden mensen die nu verantwoordelijk zijn voor de schade, beter in beeld komen.

Een andere optie is niets doen aan de situatie, maar dat is volgens het college voor de schoonmakers geen doen. Ook is het 'feitelijk onacceptabel' om medewerkers wekelijks aan deze situatie bloot te stellen, schrijft het college.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel