Luchtmacht gaat oefenen: twee weken lang laagvliegende vliegtuigen over Flevoland

FLEVOLAND • Wo 4 september 2024 | 20:53 • Woensdag 4 september 2024 | 20:53

Defensie gaat vanaf maandag twee weken lang oefenen boven een groot deel van Nederland, waaronder Flevoland. Tijdens de operatie Falcon Leap vliegen toestellen van de Koninklijke Luchtmacht laag over. De oefening bestaat uit het droppen van ladingen en parachutisten.

Falcon Leap is vanaf maandag 9 september tot en met vrijdag 13 september en van maandag 16 september tot en met zaterdag 21 september. Alle dagen wordt er gevlogen van 08.30 uur tot 22.00 uur, behalve de laatste dag. Dan eindigt de oefening om 18.00 uur.

De training bestaat uit twee onderdelen. In de eerste week oefenen militairen met het droppen van vracht. In de tweede week komt de nadruk te liggen op het laten springen van parachutisten. De droppings vinden niet in Flevoland plaats, maar op andere plekken in Nederland.

In het rood het gebied van de oefening.

Negen landen
Aan Falcon Leap doen 9 landen mee. Naast Nederland zijn dat Duitsland, Griekenland, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

De oefening richt zich volgens defensie op internationale samenwerking bij luchtlandingsoperaties. "Door te oefenen met personeel, uitrusting en vliegtuigen van andere landen verbeteren de deelnemers hun procedures en samenwerking."

Overlast
Tijdens de oefening worden ziekenhuizen en Natura 2000-gebieden zoveel mogelijk gemeden. Defensie heeft een klachtenformulier voor inwoners die geluidsoverlast ervaren.

Het is niet de eerste keer dat 'Falcon Leap' in Nederland gehouden wordt. De training was ook in 2022 en in 2021 schrokken inwoners van Flevoland van de laagvliegende toestellen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel