Mercatus heeft plannen voor nieuwbouw, vraagt om soepelheid gemeente
Woningcorporatie Mercatus wil de komende vier jaar in Noordoostpolder 300 nieuwe woningen bouwen. Ook moet de renovatie van ruim 300 sociale huurwoningen eind 2027 zijn afgerond.
Dat staat in plannen die onlangs aan de gemeenteraad zijn gepresenteerd. De plannen zijn vastgelegd in de zogenoemde prestatieafspraak tussen Mercatus en de gemeente. Ook een vertegenwoordiging van de huurders gaf er vorige maand goedkeuring aan.
De nieuwe huurwoningen komen onder meer in de Botenbuurt, de wijk Emmelhage en op het terrein van het Dr Jansencentrum in Emmeloord. Daarnaast staan rijtjes woningen gepland in zeven dorpen. De nieuwbouw in de Rietstraat en Zeebiesstraat in Emmeloord is in de aantallen nog niet meegerekend.
Kleinere huizen
De nieuwe huizen worden specifiek voor kleinere huishoudens gebouwd. Daar is voor gekozen vanwege de zogenoemde huishoudensverdunning; gezinnen zijn minder groot dan vroeger en de meeste woningzoekenden in Noordoostpolder zijn volgens Mercatus alleen of met zijn tweeën. Bij de woningen voor kleinere huishoudens gaat het niet alleen om appartementen. Mercatus wil ook kleinere huizen aan de grond bouwen.
Om de nieuwbouwplannen te kunnen verwezenlijken, hoopt Mercatus op een soepele opstelling van de gemeente. Die zou de woningcorporatie bijvoorbeeld tegemoet kunnen komen met een sociale prijs voor grond, soepele welstandregels en het gedeeltelijk loslaten van eisen die bij nieuwbouw worden gesteld. Als Mercatus bij de nieuwe woningen bijvoorbeeld geen parkeerplaatsen of ondergrondse afvalcontainers hoeft te regelen, scheelt dat in de kosten. Zo kunnen de nieuwe woningen volgens Mercatus ondanks de gestegen bouwkosten betaalbaar worden gebouwd.
Statushouders en vluchtelingen
Mercatus zegt voor statushouders via normaal verloop binnen het woningbestand maximaal 20 huizen per jaar beschikbaar te kunnen stellen. Omdat de gemeente dit jaar waarschijnlijk meer statushouders een huis moet geven, moet volgens de woningcorporatie naar andere oplossingen worden gekeken. Het gaat dan onder meer om tijdelijke woningen voor spoedzoekers, zoals er inmiddels 40 langs de Pilotenweg in Emmeloord gepland staan.
Daarnaast kan volgens Mercatus een aantal spoedzoekers tijdelijk worden ondergebracht in woningen die op de nominatie staan om gesloopt te worden. Mercatus biedt ook onderdak aan Oekraïense vluchtelingen. Die zijn onderbracht in panden die niet tot het reguliere woningbestand behoren. De vluchtelingen kunnen daar in elk geval tot augustus van dit jaar blijven.
Renovatie
Bij de renovatieplannen die Mercatus noemt, gaat het deels om al lopende projecten in Nagele en de Emmeloordse Botenbuurt. Daarnaast worden tot 2028 ook verschillende flats in Emmeloord, enkele woningen in Bant en Rutten en 24 seniorenwoningen in Creil en Rutten opgeknapt.
Duurzaamheid
In het kader van duurzaamheid worden dit jaar zo'n 200 Mercatus-huizen voorzien van zonnepanelen. Omdat alle nieuw te bouwen huizen gasvrij worden en er in Nagele ook wordt gekeken hoe woningen van het gas kunnen, denkt Mercatus redelijk op schema te liggen met het gasvrij maken van het woningbezit. In Marknesse wordt een 12-tal zogenoemde biobased woningen gebouwd. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke bouwmaterialen, zoals hout, vlas, lisdodde, bermgras en hennep.
Lange termijn
Naast de nu geplande 300 woningen wil Mercatus tot 2035 nog eens bijna 500 extra nieuwe sociale huurwoningen bouwen. In totaal wordt daarvoor zo’n 200 miljoen euro uitgetrokken Daarnaast moet zo’n 93 miljoen worden gestoken in het verbeteren en aardgasvrij maken van bestaande Mercatus-huizen. De woningcorporatie betaalt dit deels uit eigen middelen, maar leent er ook geld voor. In totaal denkt Mercatus over 10 jaar zo’n 218 miljoen euro aan leningen te hebben. De corporatie zegt daarmee binnen de normen te blijven.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Flevolandse gemeenten raken verder achterop met huisvesten statushouders
FLEVOLAND • Vr 25 oktober • Vrijdag 25 oktoberDe zes Flevolandse gemeenten zijn in de eerste helft van dit jaar verder achterop geraakt met het huisvesten van statushouders. Dat blijkt uit een halfjaarlijks overzicht van de provincie. De achterst...
-
Ook dit jaar niet genoeg woonruimte voor statushouders in Almere, extra maatregelen nodig
ALMERE • Wo 1 mei • Woensdag 01 meiOok dit jaar gaat het Almere niet lukken om alle statushouders te huisvesten. Dat komt doordat er minder woningen beschikbaar zijn voor urgent woningzoekenden. Statushouders vallen ook in deze categor...
-
Overheid vraagt Flevoland 200 extra opvangplekken voor asielzoekers
FLEVOLAND • Ma 15 april • Maandag 15 aprilHet Rijk vraagt de provincie Flevoland om binnen een maand voor tweehonderd extra bedden voor asielopvang te zorgen. Vijftig daarvan moeten er over uiterlijk een week al zijn. De extra opvang is nodig...
recent nieuws
-
Urker opgepakt voor drugshandel, had flink aantal soorten in huis liggen
URK • Do 7 november • Donderdag 07 novemberDe politie heeft woensdagmiddag op Urk een man in zijn huis aangehouden voor de handel in soft- en harddrugs. In zijn woning aan de Constantijnstraat in de Oranjewijk trof de politie ook een hoeveelhe...
-
Met de trein naar België kan vanaf december zonder overstappen, 'Maar het is wel gedoe'
FLEVOLAND • Do 7 november • Donderdag 07 novemberTreinreizigers kunnen vanaf half december rechtstreeks vanuit Flevoland naar België reizen. Lelystad en Almere worden dan aangesloten op de 'Hogesnelheidslijn'. Reizigersvereniging Rover voorziet alle...
-
Mysterieuze vissterfte in Zuigerplas: 'Ze liggen op wandelpaden en tussen struiken'
LELYSTAD • Do 7 november • Donderdag 07 novemberZe drijven op het water, zinken naar de bodem en liggen soms zelf op wandelpaden en tussen de struiken: in het Lelystadse Zuigerplasbos liggen al drie weken her en der dode vissen verspreid over het n...