Floriadepaviljoen met 'grof geweld' uit elkaar gehaald: hergebruik niet mogelijk

ALMERE • Do 28 december 2023 | 6:35 • Donderdag 28 december 2023 | 6:35

Het gezamenlijke Floriade-paviljoen van de gemeenten Almere en Amsterdam kan niet worden hergebruikt, terwijl dat wel het plan was. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de twee gemeenten.

Het paviljoen, met de naam 'The Voice of Urban Nature', was zo gebouwd dat het na afloop in twee delen weer kon worden opgebouwd. Eén van de gebouwen zou komen in een woonwijk in Amsterdam en het andere in Pampus in Almere.

Beide gemeenten investeerden 1 miljoen euro. De inzending zou één van de publieksfavorieten zijn geweest, zeggen de onderzoekers. Ongeveer 250.000 mensen zouden een bezoek hebben gebracht.

Tijdsdruk
Dat het gebouw niet gerecycled kan worden in de huidige vorm, komt volgens de onderzoekers vooral door de tijdsdruk. Vanwege de korte tijd die beschikbaar was, werd voor materialen gekozen die niet altijd geschikt zijn voor hergebruik, maar wel op tijd beschikbaar waren.

Daarnaast werd bij het uit elkaar halen van het gebouw 'grof geweld' gebruikt, volgens iemand die werd geïnterviewd door de onderzoekers. "Alleen zo kon het op tijd uit elkaar gehaald worden", werd gezegd.

Sloop
Tijdsdruk was ook een factor bij het kiezen van de partij die het paviljoen zou demonteren. Eerst was er het idee dat het gebouw lange tijd kon blijven staan. Toen bleek dat dat niet mogelijk was, moest er snel een andere partij gekozen worden.

In eerste instantie was het bedrijf dat het paviljoen gebouwd had in beeld, maar deze onderneming kon dat niet meer doen binnen de tijd waarin het paviljoen afgebroken moest worden. Daarom werd er gekozen voor een ander bedrijf. Daarmee werd afgesproken dat er gesloopt zou worden met het idee om te herbouwen, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd.

De koning bezocht het paviljoen ook

ANP
Opslag in zeecontainers
Het ging ook mis bij de opslag van het gebouw. Die zou gebeuren in een speciale ruimte, waar de temperatuur goed geregeld was. Toch belandde het paviljoen uiteindelijk in zeecontainers, waarin de omstandigheden niet goed waren.

Geen prioriteit bij herbouw
Herbouwen was ook niet altijd prioriteit voor de gemeente Almere. Tijdens de ontwerpfase ging de aandacht vooral uit naar het maken van een inzending die succesvol was voor de Floriade.

De gemeente Almere had overigens voor het afbreken van het gebouw het idee van herbouw al losgelaten. Dat deed Almere omdat het paviljoen niet 'hufterproof' was en omdat onderhoud waarschijnlijk hoge kosten met zich meebracht.

Materialen recyclen
De onderzoekers concluderen dat de materialen wel hergebruikt kunnen worden voor andere bouwwerken. Maar het is volgens de onderzoekers de vraag of dat financieel uit kan.

Een deel van het restmateriaal is inmiddels gerecycled door maatschappelijke organisaties in Amsterdam en Almere. Daarnaast wordt gekeken of materialen van expositie mogelijk voor de 750ste verjaardag van Amsterdam kunnen worden gebruikt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel