Burenruzie eindigt in schietpartij, 18-jarige moet de cel in

ALMERE • Di 28 november 2023 | 17:17 • Dinsdag 28 november 2023 | 17:17

Een ruzie tussen buren was de aanleiding voor een schietpartij in de Noorderplassen afgelopen april. Aan de Boelijn trok een 18-jarige Almeerder een pistool en richtte het vuurwapen op het hoofd en borst van een 40-jarige stadsgenoot.

De zus van de 18-jarige had een ruzie met de dochter van de buurman. Die laatste kwam samen met zijn vriendin en kinderen verhaal halen bij de moeder van de schutter. Maar toen ze bij het hekje van de voortuin stonden, escaleerde het direct.

De jonge Almeerder greep naar zijn broeksband en begon te schieten van zo’n 3 meter afstand, zo vertelde het slachtoffer bij de politie. Hij werd daarbij geraakt in zijn gezicht. Volgens hem schoot de jongen zeker twee keer.

Gewond aan jukbeen
De rechtbank acht bewezen dat de schutter de man wilde doden. Wonder boven wonder liep de buurman alleen een klein wondje op ter hoogte van zijn jukbeen. De rechters vinden het niet alleen heel ernstig dat de Almeerder beschikte over een vuurwapen, maar ook dat hij niet schroomde om het te gebruiken.

"De rechtbank kan zich niet aan de indruk onttrekken dat verdachte de ernst van de zaak onvoldoende beseft. Hij heeft verklaard dat het ‘gewoon jammer’ is hoe het is gelopen. Dit baart de rechtbank zorgen", staat in het vonnis.
Volgens deskundigen heeft de Almeerder een lichte verstandelijke beperking en een lichte gedragsstoornis. Agressiebeheersing zou daardoor een probleem zijn. De rechtbank vindt hem dan ook verminderd toerekeningsvatbaar.

Celstraf
De man krijgt van de rechters 2,5 jaar cel, waarvan twintig maanden voorwaardelijk. Om problemen in de toekomst te voorkomen, moet hij zich voor langdurige psychische hulp in zijn proeftijd laten opnemen in een kliniek. De officier van justitie eiste eerder vier jaar cel voor deze zaak, waarvan twee jaar voorwaardelijk.

Achter gesloten deuren
De rechtszaak tegen de Almeerder werd twee weken terug achter gesloten deuren behandeld, omdat hij ook moest voorkomen voor een zware mishandeling in Sassenheim. Toen was hij nog minderjarig.

Voor de zware mishandeling in Sassenheim kreeg hij nog eens twee maanden jeugdcel opgelegd. Daar had de aanklager drie maanden voor geëist.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel