Een loeiend alarm, een vastzittende scootmobiel en ruziënde tellers: verkiezingsdag verliep niet vlekkeloos

FLEVOLAND • Di 28 november 2023 | 6:11 • Dinsdag 28 november 2023 | 6:11

Een brandalarm, stickers van een politieke partij op de deur, een vastzittende scootmobiel en ruzie over de telmethode; bij de Tweede Kamerverkiezingen van afgelopen woensdag zijn er soms bijzondere dingen gebeurd bij de Flevolandse stembureaus. We hebben de opmerkelijkste gebeurtenissen voor je uitgelicht.

Ontruiming door alarm
In Almere ging het brandalarm af in het Stadhuis rond 11.30 's ochtends. Twintig minuten lang werd het stembureau ontruimd. Uiteindelijk kon er 11.50 uur weer gestemd worden, wel zijn de stembussen vervangen.

Stembussen propvol
Op Urk was de stemlocatie in de Bethelkerk zo populair, dat de stembussen aangestampt moesten worden. Daarvoor moesten de bussen rond 17.45 uur geopend worden, in het bijzijn van een aantal kiezers.

Felle discussie bij het tellen
Bij het stembureau De Verbeelding in Dronten ontstond een ruzie tussen twee tellers. Rond 22.00 uur werden twee tellers weggestuurd door de voorzitter, omdat ze het niet eens konden worden over de telmethode.

Scootmobiel zat vast
Voor mindervaliden blijkt het af en toe best problematisch om een stem uit te kunnen brengen. Zo zijn er bij stembureaus in Dronten, Zeewolde en Almere klachten binnengekomen over de drempel van de ingang van het stembureau. Ook kwam bij het stembureau Open Haven 2 in Zeewolde een persoon vast te zitten met de scootmobiel.

Lees ook: In Zeewolde is een deel van de stemmen opnieuw bekeken. Daar ontdekte een kiezer een fout.

Te koud
De kou zorgde her en der ook voor wat klachten. Zo werd er bij het stembureau in de gymzaal van de Willem de Vlaminghstraat in Almere geklaagd over kou. Ook bij Omroep Flevoland kwam vorige week een klacht binnen over de kou in deze tent bij een stembureau in Almere Muziekwijk Noord.

De zaken die we belichten komen uit de zogeheten proces-verbalen van de stembureaus. Iedere gemeente is verplicht om deze papieren te publiceren.

Politieke boodschappen
Boodschappen van politieke partijen bij een stembureau zijn verboden. Toch werd bij een aantal stembureaus melding gedaan dat dit toch gebeurde. Bij De Meerpaal in Dronten riep een kiezer op om geen VVD te stemmen. Ze is door medewerkers van het stembureau verzocht hiermee te stoppen en het pand te verlaten. Bij hetzelfde stembureau zat op de deur een sticker van Forum voor Democratie, die is weggehaald. In Zeewolde werden bij een stembureau juist folders van BIJ1 neergelegd.

Boze mensen
Drie Marokkaanse dames veroorzaakten opschudding in de Bethelkerk in Lelystad. Ze waren boos en diep beledigd omdat ze niet samen in één stemhokje mochten om te stemmen. Een van hen sprak Nederlands, de andere twee niet. De voorzitter werd aangevallen op oneerlijkheid, omdat op andere stembureaus wel met meerderen in een hokje mag. De dames liepen kwaad weg.

In iedere Flevolandse gemeente zijn wel opmerkingen dat kiezers boos waren. Maar er waren ook uitzonderingen. Op stembureau Regenboog Klipgriend in Almere waren de medewerkers dermate blij dat ze het hadden over een 'zeer prettige sfeer.'

Verscheurde stemlijst
In Dronten kwam een man een tweede keer terug om te stemmen, omdat hij met een volmacht voor zijn dochter wilde stemmen. De man zei dat hij 's ochtends zelf al had gestemd. Volgens de regels mag je maar één keer komen stemmen. Volgens het stembureau verscheurde de man het stembiljet, scheurde de stemlijst van de muur en liep boos weg.

Het volmachtsbewijs is onbruikbaar gemaakt. De voorzitter van de ochtend weet zeker dat meneer dit die ochtend niet had aangegeven. Ook vanuit andere gemeenten kwamen diverse meldingen van mensen die voor een tweede keer wilden stemmen met een volmachtsbewijs.

Voorkeurstemmen Flevolandse kandidaten
In totaal stonden er 39 Flevolandse kandidaten voor de Tweede Kamer op de kieslijst. Naar alle waarschijnlijkheid komen er drie van hen in de Kamer. Urker Nathanaël Middelkoop van SGP mag als nummer vier op de lijst nog hopen via voorkeursstemmen, aangezien er drie SGP-zetels te verdelen zijn.

Wat dat betreft is het een slecht voorteken dat Middelkoop op Urk minder stemmen kreeg dan lijsttrekker Chris Stoffer (2478 om 3464). Van een 'Henk Krol-effect' was in Zeewolde niet zoveel te merken. De nummer twee van BVNL kreeg in zijn eigen gemeente dertig stemmen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel