"Stemmen in een tent moet verboden worden, veel te koud"

ALMERE • Wo 22 november 2023 | 23:19 • Woensdag 22 november 2023 | 23:19

Stemmen in een tent moet verboden worden. Dat vindt althans Wouter van Steenberge, die vrijwilliger was bij een stembureau in Almere Muziekwijk Noord. Het was er ijskoud woensdagavond en voor de medewerkers niet uit te houden.

Medewerkers, zoals Wouter van Steenberge, hielden de jassen ook binnen aan. "Ik hou mijn handschoenen aan. Ik heb zelfs een thermoshirt aan", zegt hij. "En die twee heaters binnen zijn niet krachtig genoeg om de hele tent te verwarmen."

Het is een komen en gaan van mensen in de tent. Koud vinden ze het niet bij het korte bezoek. "Door de terrasverwarming was het lekker warm daarbinnen," zegt een man die net in de tent geweest is. "Ik heb het niet koud gehad." Ook anderen vonden het prima te doen.

Maar Van Steenberge hoort, na de vrieskou van dinsdagnacht, ook andere verhalen. "Heel veel mensen klagen. Ik heb al twee mensen gezien die slecht ter been zijn en in een rolstoel kwamen en een extra dekentje moesten meenemen. Niet iedereen kan zich goed warm kleden."

Waarschuwingsmail
Van Steenberge maakte zich eerder al zorgen over de kou en stuurde daarom in september een waarschuwingsmail naar de gemeente. "Ze zeiden 'op kou kunt u zich goed kleden'. Ik heb een jas aan maar dat is niet voldoende. Ook voor veel collega's is het veel te koud." Het tellen moeten ze ook in de kou doen.

Terugblikkend denkt Van Steenberge dat de gemeente een verkeerde keuze heeft gemaakt. Ze hadden volgens hem beter een gebouw kunnen huren als stembureau, in plaats van een tent neer te zetten die verwarmd en verlicht moet worden en dus meer kost. "De makkelijkste oplossing blijkt de duurste oplossing te zijn." Van Steenberge vindt dat als burgers het recht hebben om te mogen kiezen, de overheid ook de plicht heeft om dat goed te faciliteren. "Desnoods een stembureau minder maar stemmen in tenten is onacceptabel."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel